Учени, изследващи как темпераментът влияе върху поведението на възрастните хора, са установили, че поведенческите задръжки в ранното детство са знак, че към 26-ата година на човека той ще е резервирана, интровертна личност, съобщи електронното издание Medical Express.

При хората, които проявяват чувствителност към грешките си в юношеството, учените са установили по-висок риск от развитие на тревожни разстройства и депресия.

Изследването е финансирано от Националните здравни институти на САЩ и е публикувано в изданието на американската Национална академия на науките.

"Докато много изследвания свързват поведението в ранното детство с рисковете за психопатология, резултатите от изследванията ни са уникални. Нашето изследване е върху темперамента в много ранните детски години и го свързва с поведението повече от 20 години по-късно чрез индивидуалните различия в невралния процес", казва Даниъл Пайн, ръководител на изследването и председател на катедрата по афективни невронауки в Националния институт по психично здраве.

В изследването са участвали специалисти от университета на Мериленд, Колидж парк, Католическия университет на Америка и Националния институт по психично здраве. Те проследили развитие на деца на 4 месеца, на 14 месеца и на възраст 15 години и 26 години.

Темпераментът са биологично обоснованите индивидуални различия в начина, по който хората реагират на света емоционално и поведенчески.

Изследването е установило, че малчуганите, които са страхливи, предпазливи и избягват контакт с непознати хора, предмети и ситуации и които поддържат това поведение в ранното и по-късно детство, са изложени на повишен риск от развитие на разстройства, свързани с тревожност и социална изолация, предава БТА.