Учени от университета Маккуори в Сидни, Австралия, установиха, че употребата на спиртни напитки от жени, докато кърмят, води до нарушено развитие на мозъците у децата им.

В изследването, започнало през 2004 г. и продължило повече от 10 години, взели участие над 5000 деца и майките им. Сред жените било извършено допитване, за да се разбере дали са консумирали алкохол, докато кърмели децата си. Умственото развитие на децата било преценявано веднъж на всеки две години.

Оказало се, че количеството консумиран алкохол е взаимно свързано с влошените умствени способности на децата в предучилищна възраст, пишат от БТА. Специалистите предполагат, че алкохолът може да промени състава на майчината кърма, предизвиквайки витаминен дефицит в ранна възраст. Възможно е също алкохолът да уврежда директно мозъчните клетки или да влияе върху цикъла сън-бодърстване.

Макар да не са открили доказателства, че тютюнопушенето през периода на кърменето също може да повлияе върху развитието на детето, учените уверяват, че е рано да бъде опровергаван негативният ефект от цигарения дим. Те препоръчват на кърмачките да не пушат и да не консумират алкохол.