Обикновено по това време на годината децата ми изваждат един голям календар и започват да задраскват дни като обезумели, защото твърдо вярват, че така по-бързо ще настъпи заветният ден, в който ще се отърват от досадните учебни часове и занимания в детската градина. С други думи - ваканция-я-я! Аз, разбира се, винаги се очаровам от този навик, но въпреки това имам едно наум. Всеки, който е пътувал с три деца на възраст между 2 и 8 години ще ме разбере - не всичко е смях и закачки. И тъй като по това време вече всички разглеждаме оферти и се чудим къде да избягаме в топлите месеци, днес ви представям моите трикове за безаварийна ваканция с децата.

От видеото ще разберете защо, да му се незнае, се случва кинетозата, позната повече като гадене по време на път, и как можем да я преборим с натурални подръчни материали. Състоянието възниква, когато има противоречие между възприятията за движение, идващи от очите, и вестибуларния апарат. Иначе казано, на Илиана ѝ става лошо, защото през повечето време в колата гледа в една точка - обикновено предната седалка, но същевременно малкото телце на дъщеря ми усеща, че е в движение. Добре че от ситуацията има лесен и бърз изход.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Струва ми се любопитно да ви предупредя, че до подобно състояние можете да се докарате дори в киносалон, ако гледате филм, в който кадрите се движат често и бързо. Така че съветите как да преборим кинетозата определено ще са ви от полза.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ще ви издам и моята любима игра с малките докато пътуваме в колата, която безотказно ги увлича поне за половин час и те забравят за дежурните въпроси: "Стигнахме ли вече?; Ами сега пристигнахме ли?; Кога ще пристигнем?. Няма да спестя и историята, в която сложих на децата си етикети, за да не ги загубя.

И още нещо - след задълбочено проучване ви представям някои от най-атрактивните дестинации за това лято. Говорим за неолитни къщи, в които можете да нощувате върху дървени нарове. Или пък защо да не посетим ледена пързалка на плажа? Да, звучи страхотно и наистина е така. А може би децата ви се увличат по вълнуващи истории за замъци, вампири и тесни улички, по които едва минава човек? И за тях имам решение.  

Разбира се, има още много интересни места, които си заслужават внимание тази година, но за тях ще ви разкажа някой следващ път. Нека първо да оцелеем по време на това пътуване.