Този път "Гласът на Мама" е само един. Криси Димитрова застава зад микрофона, за да ви разкаже как едва не размести и планетите в Слъчевата система в опита да организира работата и ежедневието си. Така с интервю, за което всички участници знаят различен час, подкастът успява все пак да постави край на октомри и темата "Суеверия, опасения, притеснения" с д-р Полина Горанова от болница "Света София". 

Рисковете на професията "работеща мама", обобщава Криси и открива разговора, отбелявайки, че другата водеща- Юлия, липсва осезаемо.

Д-р Полина Горанова е специализант по акушерство и гинекология с интереси в патологичната бременност. Тя идва от нощна смяна за подкаста, за да отговори на въпроса как да разпознаем, че има проблем в първия триместър на очакване.

"Първо се водим по пациента и неговите оплаквания, а чак след това преминаваме към прегледа и допълнителните изследвания. Бременността не е болестно състояние и ние не третираме бременните нито като болни, нито като патологични. Приемаме, че всяка бременност започва като нормална такава и съответно така я проследяваме", казва д-р Горанова. 

Често чуваме, че забременяването след 30 години се води патологично. Това мнение по-скоро битува сред хората, но в медицинските среди горната граница е 35 години и забременяването след тази възраст се води високорисково, но не и паталогично.

"Възрастта не е водещ фактор. Никой не е застрахован от проблеми.", казва още д-р Горанова. 

Най-често следящите лекари се сблъскват с кървене. Когато има гадене и повръщане. Обикновено това налага болнична хоспитализация, ако се превърне в ежедневие. 

Оказва се, че суеверието до третия месец бремнността да се пази в тайна има и здравно основание. 

"Да, до известна степен. В първия триместър бременността все още е несигурно как ще се развие", казва лекарят.

Дали лекарите се влияят от суеверия или се аргументират с медицината, докто очакват своите деца? Коя е най-важната стъпка заедна бъдеща майка и кои са задъжителните изследвания, които да се направят - научаваме от разговора с д-р Полина Горанова в "Гласът на Мама".

Лого: Траяна Генчева