Всеки от нас си спомня моментите, когато се е вмъквал в леглото на родителите си след лош сън или ако се уплашил от нещо през нощта. Това се повтаря с всяко следващо поколение. И ние го приемаме като нещо нормално, което децата постепенно израстват. Проучванията по въпроса обаче сочат, че родителите, които често позволяват на децата си да се вмъкват в леглото им, всъщност правят грешка, като по този начин вредят и на децата си и на себе си.

Как спането на детето в едно легло с родителите му вреди

Проучване, проведено в Бразилия, показва, че това има ефект върху менталното развитие на децата. Били изследвани 3583 деца, които били разделени на 4 групи:

1. Такива, които не спят в едно легло с родителите си (44,4%)

2. Деца, които само заспиват в леглото на родителите си (36,2%)

3. Деца, които през нощта се промъкват в леглото на родителите си (12%)

4. Тези, които непрекъснато и постоянно спят в леглото на родителите си (7,4%)

Имайки предвид, че някои деца спят в една стая с родителите си, поради социално-икономически или културни причини, проучването установява, че спането в едно легло с родителите засяга всички от изброените групи.

Учените обаче са сигурни, че това вреди на менталното здраве на децата. Изучавайки децата от самото им раждане, се установява, че тези, които постоянно спят в леглото на родителите си, по-късно има по-голяма вероятност да развият психиатрични проблеми. И колко по-рядко децата спят в леглото на родителите си, толкова по-малко вероятно е те да развият ментални проблеми.

Спането в едно легло с родителите може да навреди и на здравето на новородените. Разбира се, то крие риск от това родителят да натисне бебето и несъзнателно да го нарани в съня си, а и матракът може да бъде нездравословен за бебето, което също не е за подценяване.

Спането в едно легло е вредно и за родителите

Друго изследване, направено в Университета на Мериленд, върху 277 майки с ниски доходи в Балтимор, показва, че майките, които делят едно легло с децата си, са много по-нервни, стресирани и тревожни, както и че губят по един час сън всяка нощ.

Майките, които спели отделно от децата си, не страдали от недоспиване и при тях не се наблюдавали симптоми на депресия.

Ето защо липсата на сън е много важен въпрос, на който родителите трябва да обърнат внимание.

Проучването потвърждава също така, че когато родителите научават децата си да спят отделно, те им помагат да развият по-здравословни навици за спане, да се успокояват сами и да бъдат по-независими.