Защо мама трябва да работи? За да може мама да има и свой свят. Това е отговорът на Веселина Панайтова - създателка на Фондацията и едноименния сайт "Мама има работа".   Сайтът започва работа на 4 декември 2023 година, като целта му е да осигури гъвкаво работно време за дамите в майчинство на възраст между 25 и 45 години, за да балансират умело в личен и професионален свят. 

Всичко започва, когато синът на Веселина Панайотова започва да има проблеми в детската градина. Тогава става ясно, че той има нужда от повече внимание и майка му трябва да си остане вкъщи. 

"Трябваше да променя начина си на живот и напуснах корпоративния свят. Останах вкъщи за половин година, ходих на курсове по рисуване, фризьори, козметици и беше много скучно. Исках да работя, търсих си почасова работа или от вкъщи преди ковид и не можех да намеря. Така започнах свой бизнес, за да имам този мой малък свят, за да се чувствам независима. Все още е трудно. Много от жените, които гледат деца, имаме нужда от гъвкаво работно време". 

Така идва идеята за сайта "Мама има работа". Освен гъвкавите предложения за работа, има и интересни материали за родителите, както и семинари и форум. Там може да се обменя информация. 

"Работя по тази тема от три години. Направих дори магистратура за икономика и право и исках да видя какво предвижда законодателството в тази посока. Има три директиви от Европейския съюз, които да облекчават хората, които се движат за други хора. Оказа се, че не се говори много по тази тема, а има нужда", казва Веселина Панайотова. 

В Испания, жените, които избират да са домакини, получават заплащане, дава пример Юлия Владимирова. 

"Едната директива, която е за баланс между личния и служебния живот, зачита точно домашния труд. Смята се, че жените се грижат 4,5 часа на ден - толкова е допълният домашен труд, който полага една жена", уточнява Веселина. 

Въпросните директиви, които следва да се приложат и у нас, ще промени стереотипите. Едната от тях вече е влязла сила в България - майките на деца до 8 години имат право да поискат гъвкаво работно време от работодателя си. Това, което не влиза в българския закон, е 5 дни допълнителен отпуск за хората, които се грижат за други хора. 

Сайтът "Мама има работа" не е само за майки на деца със специални образователни потребности, но и за майки на деца в норма. 

"Майките на деца с увреждания имат много нужда от тази гъвкавост, но и майките на деца в норма имат тази необходимост - да балансират".

Как реагират работодателите на "Мама има работа" и какви са новите модели на работа - чуйте в записа!