Ливанският дизайнер Ели Сааб пренесе гостите си в Тайланд с дефилето си на Седмицата на модата в Париж, представяйки колекция висша мода за сезона пролет-лято 2023, изобилстваща от блясък на злато и сложни копринени бродерии, предават френските медии.

Висшата мода е занаятчийска традиция, създадена от английския дизайнер Чарлз Фредерик Уърт през 70-те години на 18-и век. Тя включва сложно, отнемащо време шиене, използване на необичайни материи и луксозни украшения като редки пера и мъниста от полускъпоценни камъни, и - разбира се, е на прекомерна цена.

Ели Сааб нарече представянето на колекцията си "снизходително бягство от обикновеното".

Вижте снимки >>

На фона на скучното парижко време навън, вътре ослепителни светлини осветяваха дълги дракони, украсяващи асиметрични корсажи, или стелящи се на вълни върху пеплуми в цвят слонова кост. Бродирани мотиви на свещени риби кои сякаш плуваха върху опашките на русалки и фестонирани горни поли, докато 3D гипюр дантела улавяше източни цветя върху рокли, блестящи в злато.

Снимка: Getty Images

Този сезон ливанският дизайнер използва кралство Тайланд като трамплин за богато украсена, но деликатна модна колекция. Ревюто, озаглавено "Златна зора", имаше кралски амбиции и беше пропито с блясък. Най-красивите рокли на моменти изглеждаха измамно семпли, с елементи, които могат да говорят сами по себе си.

Японският дизайнер Юима Наказдато представи колекция, вдъхновена от пътуването си до Кения миналата година, след което остава в шок от разказите на местни хора за отпадъците от модната индустрия и екологичната разруха.

Отправната точка на колекцията му е да се използват 150 килограма употребявани дрехи, върнати в Япония от Африка, и да се рециклират в нови облекла.

Този сезон съвместната мода се превърна в манифест срещу опустошеното африканско бъдеще. Японският дизайнер организира мощно ъндърграунд шоу сред дим и мъгливо осветление, сякаш за да възвести края на света.

Снимка: АР/БТА

Свободно падаща черна рокля с едно рамо върху торбести панталони, например, съчетава азиатски и африкански стилове, пише БТА. Бижута от кости или тръни украсяват минималистични визии.

За представянето на колекцията си неподражаемото нидерландско дуо Виктор и Ролф организира странно и изненадващо дефиле, включващо рокли, които буквално се опитаха да обърнат модата с главата надолу.

Снимка: Getty Images