Chanel представи първата си колекция Metiers D'Art след смъртта на Карл Лагерфелд по-рано тази година.

Новият артистичен директор на бранда си Виржини Вияр си партнира с режисьора София Копола, за да представи кинематографичен опус, представящ култовото ателие през '20-те години на улица Камбон, пресъздадено в Гран пале.

Вижте снимки >>

Именно над ателието се е намирал и апартаментът на Коко Шанел, където дизайнерката посрещала европейския елит, представяла тоалетите си и давала интервюта.

Шоуто, което носи името "Paris-31 rue Cambon" ни пренася именно в света на Chanel, откъдето тръгва модната империя. Основателят на култовата модна къща - Коко Шанел, първа разбира необходимостта да подкрепи занаятчиите през '50-те години на миналия век.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За разлика от сезонните колекции, които задават тенденциите на по-високо ниво, предварителната колекция Metiers D'Art има за цел да покаже и отбележи труда на хората, които работят с ръцете си и за биещото сърце на Chanel и на парижката модна индустрия като цяло.

Първите визии в черно с големи изящни рамене бяха достатъчно прости, за да позволят аксесоарите да говорят - големи сребристи ленти за талията с мъниста в стил ар-деко, ленти за маншети с камъни или големи копчета в геометрични форми и сребърен обков.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В Гран пале отново имахме удоволствието да видим българката Белослава Хинова, която преди малко повече от година бе избрала лично от Карл Лагерфелд, за да дефилира за бранда. Този път бел носеше обемно яке с флорални форми, съчетано с бляскав панталон в черно и малка чантичка със синджирена дръжка. Тъмната къдрава коса на тийнейджърката бе прибрана назад.

От 2002 г. шоуто Metiers D'Art обикаля света, за да подчертае модната артистичност на парижките шивачи, производители на пера, аксесоари, плисери, обущари и майстори на ръкавици.