Френската модна къща Chanel представи свое фараонско дефиле в нюйоркския музей "Метрополитън", вдъхновено от Древния Египет и от художествените занаяти.

Вижте снимки >>

За декор на ревюто послужи дареният на галерията древен храм Дендур. Малко преди ревюто в Града на небостъргачите се появиха постери, изобразяващи манекенка с култовия тайор, станал символ на Chanel, носеща корона и факел, наподобяващи тези на Статуята на свободата.

Но главният акцент на артистичния директор на модната къща Карл Лагерфелд все пак падна върху неговата "холивудска визия" за Древния Египет. Тя бе вдъхновена от филма "Клеопатра" на Джоузеф Манкиевич от 1963 година с участието на Елизабет Тейлър. Немският дизайнер смеси гените на френския бранд с тези на фараоните, като представи тайори в комбинация с традиционните древноегипетски дълги рокли, познати ни от изображенията в древноегипетските гробници.

Фарел Уилямс

Снимка: AP/БТА

Серията "Художествени занаяти" беше създадена от Chanel през 2002 г. Всяка година модната къща представя колекция от нея в голям град, който е бил от особено значение за марката. С тази серия модната къща изтъква значението на специализираните занаяти, съпътстващи висшата мода. С вдъхновените от Древния Египет украшения, появяващи се под формата на пищни огърлици на моделите или като полускъпоценни камъни на презрамките, Лагерфелд отдаде почит и на Холивуд, и на пирамидите, отбелязва агенцията.

Снимка: AP/БТА

Сред звездите на първия ред бяха София Копола, Марион Котияр, Пенелопе Крус, Ела Хънт, Лили Роуз Деп, Джулиан Мур, Хелена Кристенсен.