Италианската модна дизайнерка Мария Грация Киури представи колекцията си за "Диор" в рамките на Седмицата на висшата мода в Париж. С това ревю публиката сякаш бе поканена на цирково представление, за да види луксозни облекла, които създават впечатлението, че са износени.

Вижте снимки >>

Манекенките бяха дегизирани и гримирани като клоуни, като носеха шапчици с воали, а по лицата им бяха изрисувани черни сълзи. Колекцията бе представена в шапито, инсталирано в градините на музея "Роден", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Сред присъствалите на дефилето знаменитости бяха италианската актриса Моника Белучи, британската ѝ колежка Кристин Скот Томас, родената в Никарагуа актриса и адвокатка Бианка Джагър.

Моника Белучи

Снимка: БТА

"Париж има отдавнашни традиции в цирка, но ако си припомним за Фелини и неговия филм "Осем и половина", ще заключим, че същата традиция е налице и в Италия - заяви дизайнерката. - Това напомня седмица на модата. Става въпрос за шествие, в което всяко облекло е с определен "характер". Той може да е "смел", като например черния костюм тайор с панталон, или "меланхоличен", като роклята в пастелни тонове."

Колекцията е вдъхновена от света на цирка и това проличава във включващите ромбове мотиви върху жакард, сатен и органза, в бродираните животни върху поли, в изображенията на пламъци върху дълги рокли с украса от пайети, в костюмите тайори, които напомнят облекла на дресьори на животни. Преобладаващите цветове създават впечатлението, че облеклата са покрити с тънък слой прах и че наскоро са били извадени от стари скринове или са били купени от амбулантни търговци. Мотивите в бродериите, вдъхновени от модата през 50-те години на миналия век, са опростени за тази колекция.

"Става дума за персонален лукс", отбеляза Киури.

Мария Грация Киури

Снимка: БТА