Сара Бъртън - дизайнерката, която създаде сватбената рокля на принцесата на Уелс Катрин, се оттегля от поста творчески директор на марката "Alexander McQueen" след две десетилетия работа в нея, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на компанията за луксозни стоки "Kering".

Tя ръководи бранда от 2010 г., като преди това е работила 14 години с неговия основател - Лий Александър Маккуин.

Именно на нея се падна деликатната задача да застане начело на продукцията на модната къща, след като Маккуин сложи край на живота си на 40-годишна възраст.

От "Kering" - компанията за луксозни стоки, която стои зад марки като "Gucci" и "Saint Laurent", както и зад "Alexander McQueen", съобщиха, че пролетно-лятното ревю на модната къща в Париж този месец ще бъде последното с Бъртън начело.

Сара Бъртън се прочу като дизайнер на дантелената сватбена рокля в цвят слонова кост, която Кейт Мидълтън - понастоящем принцеса на Уелс, носеше, когато се омъжи за принц Уилям през 2011 г. Оттогава елегантната рокля е копирана масово и често е определяна като един от най-популярните стилове, предпочитани от булките по цял свят.

Вижте снимки от сватбата на Кейт >>

През 2012 г. тя е удостоена с Ордена на Британската империя за заслугите си към модната индустрия.

Снимка: АР/БТА

От ръководството на "Kering" похвалиха Сара Бъртън за това, че е оставила "незаличима следа" със своята визия и творчество. "Тя съхрани и продължи наследството на Лий Александър Маккуин, вниманието към детайла и уникалната визия, като същевременно добави своя личен, изключително креативен щрих", каза в изявление съпругът на холивудксата актриса Салма Хайек - Франсоа-Анри Пино, който председател и главен изпълнителен директор на дружеството.

От модна къща "Alexander McQeen" не разкриват подробности около това кой ще замени Сара Бъртън.