Модна къща "Долче и Габана" отмени свое дефиле в Шанхай, след като нейна реклама предизвика обвинения в расизъм и използване на остарели стереотипи.

Китайците се подразниха от промоционалния видеоклип на "Долче и Габана" за дефилето, в който жена с азиатски черти се мъчи да яде пица с пръчици, напътствана от мъжки глас. На мнозина това се стори обидно, особено заради снизходителния тон на напътствията. В интернет беше разпространен и чат от Инстаграм, в който дизайнерът Стефано Габана, нарича Китай "невежа и смрадлива мафия".

Модната къща разпространи изявление, че в страницата на дизайнера в Инстаграм са проникнали хакери и се извини на всички, почувствали се засегнати. Въпреки това актрисата Ли Бинбин и певецът Ван Цзюнкай заявиха, че ще бойкотират шоуто, което по-късно бе отменено.

Скандалът с рекламата на "Долче и Габана" е поредният, предизвикан от погрешни послания на чуждестранни компании, който се възприема от китайците като непочтителен, пишат от БТА. В началото на 2018 г. германската строителната компания "Даймлер" трябваше да се извинява, защото е "наранила чувствата на китайския народ" с цитат от Далай Лама в Инстаграм. Пекин гледа на религиозния водач като на сепаратист, оспорващ принадлежността на Тибет към Китай.