Модна къща "Dior" отвръща на сътресенията, предизвикани от коронавирусната пандемия, с радикална промяна, залагайки на дръзки цветове, изобилие от спортни облекла и опростени силуети в новата дамска колекция, представена на Седмицата на модата в Париж.

В същото толкова нетипично дефиле, колкото и самата колекция, моделите дефилираха върху подиум на много нива. Това позволи на публиката, свикнала с виртуалните презентации по време на пандемията, да увеличи мащаба на детайлите, да види тоалетите и обувките от различни ъгли.

Трапецовидни рокли в зелено и оранжево, голям пеперуден принт, палто в коралово и лавандула, къси панталони и поли, структурирани якета: колекцията за сезона пролет/лято 2022 г. контрастира с обичайния стил на артистичната директорка за женската мода на бранда Мария Грация Киури.

Вижте снимки >>

Промени ли пандемията начинът, по който живеем и се обличаме?

"Има промяна в усещането. Всички се чувстваме по-уязвими, след което всеки реагира по свой начин. Някои искат да се затворят, други да живеят пълноценно", споделя Киури.

Снимка: Getty Images

В подхода си моделиерката следва Марк Боан - творческият директор, който през 60-те години на миналия век направи първата колекция прет-а-порте за "Dior" и спортната линия на марката със ски облекла.

Мария Грация Киури залага на "строен силует" за освободени жени в постоянно движение - също толкова революционен, колкото и свръхженствения следвоенен стил "ню лук" на модната къща.

Спортното облекло, присъстващо изобилно в круизната колекция, представена от тях през лятото в Атина, се налага с материи като неопрен и тоалети, вдъхновени от боулинга.

Снимка: Getty Images

"По време на пандемията разбрахме значението на спорта не в представителен смисъл, а като идея да се чувстваме добре. Бяхме заключени, трябваше да се поддържаме физически", обяснява Мария Грация Киури.

По отношение на новия "изненадващ" стил Паскал Копен от "Dior" казва: "Той е минималистичен, с геометричен рисунък в твърди тъкани. Има много малко бродерии".

Роклите този път са структурирани, с джобове, има много малко въздушни рокли, които са емблематични за Мария Грация Киури, предава БТА.

"Харесва ми много. Това е радикална промяна, хубаво е, младежко е, оптимистично е. Имаме нужда от повече цвят", допълва Копен.

Снимка: Getty Images