След 25 години във Valentino 56-годишният Пиерпаоло Пичоли обяви, че напуска поста на творчески директор. Засега не е ясно накъде ще поеме легендарната модна къща, нито какви са плановете на един от най-големите съвременни дизайнери. Стана ясно обаче, че няма да представи колекции мъжка мода и висша мода през юни след напускането на творческия директор.

Пичоли е част от Valentino от 1999 г. Първоначално той и отишлата по-късно в Dior Мария Грация Киури работят заедно. Впоследствие, от 2016 г., Пичоли остава единствената водеща творческа фигура и както коментира в. New York Times, цитиран от БТА, успява да докаже, че е по-големият мечтател от двамата. Стремежът му да модернизира наследството на краля на червената вечерна рокля Valentino Гаравани и едновременно с това да съхрани екстравагантния дух на модната къща безспорно е увенчан с успех. За разлика от него Киури все още среща проблеми в опита си да наложи диалог между традициите на френския лукс, символизиран от Dior, всепоглъщащия уличен стил и феминизма.

Преди ревю през януари тази година Пичоли обаче изрази неудоволствието си от бизнес модела в модата пред New York Times: "Парите спечелиха. Продуцентите са по-силни от музикантите, галериите са по-силни от художниците. А корпорациите са по-силни от дизайнерите".

Думите му, последвани от съобщението за напускане, породиха слухове, че освобождаването на поста творчески директор има връзка с придобиването на 30% дял от Valentino от страна на групата за луксозни стоки "Керинг" през 2023 г. Спекулациите водят и дотам, че "Керинг" ще придобие окончателно италианската модна къща най-късно до 2028 г. и ще използва Valentino за своеобразно състезание с Dior - собственост на LVMH, в света на луксозните стоки. А това е прекалено сурова задача за Пичоли, който настоява, че е преди всичко визуален творец.

Италианският дизайнер е роден в Нетуно, на около 60 км от Рим, и все още живее там. И трите деца на Пичоли и съпругата му Симона са отгледани в малкото градче на крайбрежието. Като истински италианец един от най-успешните съвременни дизайнери предпочита да пътува с влака, за да избегне столичните задръствания. "Не принадлежа на онзи свят", казва Пичоли пред Vogue през 2019 г. по повод решението да живее в познатия провинциален град, където е израснал. Той и съпругата му са съученици от гимназията. Първоначално Пичоли, който е голям любител и познавач на италианското кино след Втората световна война, има амбицията да стане режисьор, а после учи литература в университета в Рим. Едва след хуманитарното образование идват обучението по дизайн и навлизането в шивашкия занаят.

Пиерпаоло Пичоли е отличен два пъти като дизайнер на годината от Британските награди за мода - през 2018 и 2022 г., но въпреки това остава сред творческите директори, отдаващи почит на колективния труд. Винаги предпочитащ да употребява "ние", италианецът неведнъж "режисира" своите запомнящите се ревюта, излизайки да посрещне аплодисментите почитатели и клиенти, облечен в шивашката си престилка и придружен от няколко десетки души екип. В света на лукса и конкуренцията, сред все повече дизайнери звезди от шоубизнеса, липсата на творец, който обича да споделя аплаузите с помощници и занаятчии, ще бъде повече от видима.