Най-шумният момент от Седмицата на модата в Париж досега бе регистриран в петък вечерта - Бела Хадид закри шоуто пролет-лято 2023 на френския лейбъл "Coperni" с рокля, която беше "напръскана" върху нея пред публика на живо.

Embed from Getty Images

Супермоделът излезе на котешката пътечка само по бикини, преди Манел Торес - създателят на патентованата технология за пръскане, Fabrican, и двама учени да нанесат мъглива течност, която се трансформира почти мигновено в материал, който може да се носи.

В продължение на близо 10 минути гостите гледаха със страхопочитание как Торес и неговият екип реализираха дизайна на "Coperni" в реално време. За да завърши роклята, дизайнерката на лейбъла, Шарлот Реймънд, излезе на сцената и внимателно надипли деколтето, докато то все още съхнеше, и направи драматична цепка на краката.

Embed from Getty Images

Роклята беше без шевове и подгъв. И отдалеч материята изглеждаше като гладко трико, което се вееше с лекотата на тениска. Но когато Хадид направи обиколка по подиума, можеше да се види нежна текстура, напомняща на водни капчици.

"Можете да носите тази рокля, да я запазите като рокля и да я сложите на закачалка. Но ако не я искате повече, можете да поставите роклята обратно в течността и веднага да я напръскате отново", каза креативният директор на Coperni и съосновател, Себастиен Майер, каза пред CNN.

Иновативният материал се разработва от началото на 2000-те години. Късите влакна се свързват заедно с естествени и синтетични полимери и след това се смесват с течни разтворители, които незабавно се изпаряват, щом аерозолът попадне върху кожата или други повърхности, според прессъобщение от британската компания, която стои зад технологията.

Embed from Getty Images