Преди 3 месеца приключи конкурсът на Dir.bg "Най-красивата абитуриентка". Тогава ви запознахме с победителката Нена Върбанова от Плевен, която сподели плановете си за живота в най-кратък срок. Сега, с вълненията около началото на новата учебна година, решихме да се свържем отново с Нена, за да ни разкаже как се прекарала лятото, как ще продължи живота ѝ извън класната стая и какво ѝ предстои.

Вижте снимки на Нена >>

Нена, здравей, къде те намирам сега?

Вкъщи съм си в Плевен. Все още не съм заминала за Пловдив. Ще замина до края на месеца. До една седмица се установявам в Пловдив.

Минаха няколко месеца от момента, в който се видяхме за последно на награждаването ти в конкурса "Най-красивата абитуриентка" на Dir.bg. Разкажи ни какво се случи през лятото? Какво ти предстои сега?

Лятото ми мина прекрасно, изключително бързо. Ходих на доста почивки - на море, на балкан, и си починах много добре. Може би ми беше най-хубавото лято от последните. Най-добрата ми приятелка си дойде от Англия и на всички почивки бяхме заедно и беше много хубаво. Изживях си максимално добре.

Снимка: Личен архив

В България ли беше или обикаля и в чужбина?

В България бях. Ходих на Златни пясъци, преди половин месец бях в Банско.

Какво ти предстои сега?

Предстои ми да заживея в Пловдив, ще уча "Биология" в Пловдивския университет. Още по време на подготовката ми за фармацията прецених, че биологията е предметът, който най-много ми се отдава, с най-голямо желания учех по него, показах най-добри резултати. Впоследствие установих, че повече искам да уча това и точно навреме се осъзнах. Дадох си сметка, че химията е предмет, който много ме затруднява и който няма да уча с толкова желание, а фармацията е изцяло химия.

Снимка: Личен архив

Какво очакваш от университета, от новия живот?

Изпитвам голямо нетърпение към цялото това изживяване, към установяването ми в друг град, в по-голям град, и то в Пловдив, защото много го обичам. Това ще е нещо съвсем различно за мен - ново изживяване, нови емоции, най-малкото околомен ще има нови хора. С нетърпение чакам да замина. Малко се притеснявам, защото ще бъда самичка, далеч от мама и тати, приятели, но предполагам, че ще свикна и много ще ми хареса.

А приятелят ти ще дойде ли с теб в Пловдив?

Не, не, самичка съм, сама ще си живея. Намерих си много хубава квартира, точно на центъра, близо е и до факултета, който се намира в Стария град. Много е хубаво.

Снимка: Личен архив

Какво ще се случи с твоята страст пеенето. Ще продължиш ли да пееш в Пловдив или на първо време ще се откажеш?

По-скоро ще се откажа, когато се прибирам в Плевен, ще посещавам хора, ще им ходя на гости. Към момента ще ми остане като хоби.

Още ли си убедена, че би искала да останеш в България? Промени ли ти се мнението по някакъв начин?

Изрично искам да си остана в България. Тук се чувствам най-добре. Това си е моето място и засега не подлежи на някаква промяна.

Как си представяш да се развият нещата, след като завършиш биологията?

Тази специалност предлага голям избор от магистърски програми и по-късно ще се ориентирам с какво точно искам да се занимавам, но има възможности като молекулярна биология, репродуктивна, медицинска, фармацевтична, много са. За момента ми е рано да кажа какво ще реша, но има перспективи за реализация.

Снимка: Личен архив

Като един бъдещ член на журито на конкурса "Най-красивата абитуриентка", какво би казала на момичетата, които тази година завършват училище?

Може би да плануват нещата от по-раничко, да не оставят всичко за последния момент, защото се натрупват учене, матури, университет и подготовката за бала също изисква да си отделят време, така че да действат навреме, а не в последния момент. 12-и клас е много тежка година в сравнение с другите. Тези дни взех албума си с вълненията около бала. Като го разглеждам, ми се иска да се върна. Някак ми се иска да не бях завърнала. Сега на 16-и септември ми стана тъжно, че вече е минало.

Някой от твоите приятели ще бъде ли близо до теб в Пловдив?

По-скоро ще търся нови хора и нови контакти, защото повечето ми приятели са в София.

Значи, ще имаш поводи да отскачаш и до София...

Със сигурност! А и те ще имат повод да идват в Пловдив.

А какво прави Нена Върбанова, за да изглежда толкова добре?

Не тренирам редовно - от време на време тичам и правя упражнения вкъщи. Най-вече се храня здравословно. Отделям голямо внимание на храната. Избягвам неща като сладичко, тестени изделия. За косата и лицето си правя от време на време домашни маски. Нищо особено. Просто генът ми е такъв, че имам чисто лице.

Снимка: Личен архив

А къде би искала да попътуваш?

Първо трябва да отида да се възползвам от наградата за Lucky Bansko, която спечелих от конкурса "Най-красивата абитуриентка", но още не съм решила кога точно ще стане. Така че това ще е следващото ми пътуване.

Има ли далечна дестинация, която би искала да посетиш?

Някъде на топличко (смее се).

Снимка: Личен архив