И до днес Грейс Кели е смятана за модна икона. Над 30 години след трагичната ѝ смърт, животът ѝ все още буди възхищение.

Вижте снимки на Грейс >>

Стилът на Грейс Кели се превръща в еталон за жените по цял свят. Нейният гардероб е характерен със свободно падащи поли, блузи с панделки, кашмирени наметки, перлени огърлици и, разбира се, легендарната "Кели чанта" от "Хермес". Траен отпечатък в световната мода оставя и начинът, по който Грейс носи копринените си шалове. Тя ги слага на главата си и ги премята около врата - подход, известен и като "Стилът Кели".

Грейс расте в строго католическо семейство, като третото от четири деца. Те наричат майка си, която е от германски произход, "пруски генерал". Оновните ценности, които са налагани в семейството са дисциплина, амбиция и спорт.

Грейс Кели учи актьорско майсторство, въпреки че родителите ѝ са твърдо против. Първите си хонорари печели като модел. Рекламира прахове за пране, пишещи машини, цигари.

Когато е на 23, я открива Алфред Хичкок. Той е толкова обсебен от образа на на зеленооката блондинка със студена осанка, че в рамките на 2 години я снима последователно в три свои филма - "Набери "М" за убийство", "Прозорец към двора", "Да хванеш крадец". Смята се, че следващите му музи Ким Новак и Типи Хедрън са опит за имитация на външността и излъчването на Кели.

"Тя е като планински връх, покрит със сняг. А когато снегът се разтопи, отдолу откриваш горещ вулкан", казва Хичкок за Грейс.

Стилът ѝ е неподражаем заради невиждания досега в киното финес, с който Кели озарява всяка филмова сцена. Милиони жени по цял свят обаче опитват да имитират облеклото ѝ, за да приличат поне малко на нея.

На 25 тя е вече една от най-добрите актриси в САЩ. За ролята си от 1955 г. в "Провинциалистката" Грейс печели едновременно "Златен глобус" и "Оскар" за главна женска роля. На церемонията на Академията тя носи ментовозелена сатенена рокля от дизайнерката Едит Хед, разказват от Vogue. Тоалет, който и до днес е смятан за една от най-легендарните дрехи на "Оскарите".

Embed from Getty Images

Веднага след това обаче тя се запознава с принца на Монако Рение III. На следващата година се сгодяват и се женят три месеца по-късно в Катедралата на Монако. По това време над 30 милиона души наблюдават сватбата пред малкия екран. Холивудската звезда се превръща в принцеса Грация Патриция от Монако или просто принцеса Грейс. Сватбената ѝ рокля е от фина дантела в горната си част и е изработена от холивудската дизайнерка на костюми Хелън Роуз. Смята се, че тоалетът служи като вдъхновение за булчинската рокля на Кейт Мидълтън, когато се жени за британския принц Уилям.

За съжаление Грейс се отказва от филмовата си кариера и заема представителна функция като майка на народа. Тя ражда широко популярните днес принцеса Каролин, принц Албер и принцеса Стефани.

В стила на Грейс Кели няма съществена промяна, след като се превръща в кралска особа. Тя пренася в Монако тежките бални рокли с дълги ръкавици от Холивуд, панталоните три-четвърти с висока талия, женствените кърпи за глава, вързани по западен стил и задължителните за всяка кино икона слънчеви очила.

За съжаление светът няма шанс да се радва достатъчно дълго на уникалната ѝ осанка. На 13 септември, 1982 г., 52-годишната принцеса се отправя от лятната резиденция на семейството - "Рок Агел", към двореца. Тя кара "Роувър 3500". На един от завоите губи контрол над автомобила си и возилото излиза извън пътя. Дъщеря ѝ Стефани, която тогава е на 17 и също е в колата, оцелява. Грейс умира от нараняванията си. Тя обаче ще живее завинаги в сърцата на поданиците си и в модната история.