Вивиан Уестууд - един от най-влиятелните модни дизайнери на XX и XXI век, почина на 81-годишна възраст. Пред 70-те години тя извоюва световната си слава с бунтарския си дух и налагането на пънк и ню уейв стила в модата.

Британката, която за едни бе гений, а за други - просто луда жена, си е отишла от този свят в дома си в Лондон, заобиколена от своите близки, съобщиха от модната й къща в официално изявление.

"Ще продължа с Вивиан в сърцето. Работихме заедно до края и тя ми даде толкова много. Благодаря ти, любима", заяви съпругът на дизайнерката Андреас Кронталер.

Вивиан Изабел Суайър е родена на 8 април 1941 година в Дарбишър. Първоначално учи за бижутерка в Лондон, а после за учителка, тъй като разбира, че хора от работническата класа нямат шанс в изкуството. През 70-те години заедно с тогавашния си съпруг Малкъм МакЛарън -мениджър на пънк групата "Секс Пистълс", отваря бутик "Sex" в Челси, където продават създадени от тях дрехи за пънкари. В модата тя вижда възможност за протест срещу статуквото.

След развода си с МакЛарън, Уестууд живее в общинско жилище като социално слаба. По това време започва дейността й като активистка - първоначално се включва в кампанията за разоръжаване, а после като еколожка.

Нейните дрехи имат винаги история и акцентират върху различната идентичност. Уестууд е независим дизайнер и зад гърба й не стоят корпорации. Тя се радва на свободата и не желае да произвежда дрехи, които не й харесват. Неин принцип е да купува по-малко неща, но по-качествени.

Модните ревюта на Вивиан Уестууд са винаги с обществени послания. Тя има две рицарски звания (Commander of British Empire и Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire). Тя носи титлата Dame (Дама). Освен това два пъти е обявявана за най-добър британски моден дизайнер.