Модната къща Carolina Herrera си постави за цел да подчертае силната страна и издръжливостта на клиентките си на ревюто, което представи по време на Седмицата на модата в Ню Йорк, предадоха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Тоалетите с прецизни и изчистени силуети показват откритостта и целенасочеността на съвременната жена. Воланите, придобивайки ново архитектурно измерение, добавят драматичен стил на облеклата.

"Този сезон повече от всякога исках да бъде посветен на красотата като сила, на силата като красота", каза творческият директор Уес Гордън. "Исках всеки неин поглед да е въплъщение на силата".

Тази година Гордън участва за шести път с модната къща в дефилетата в Ню Йорк и за този период се е научил как Каролина, която ръководила едноименната си модна линия в продължение на почти 40 години, да бъде щастлива. "В началото беше предизвикателство да се напаснем и да се уверя, че решенията са нещо, с което тя може би ще се съгласи или пък не. Оттогава обаче научих, че може да има и неща, с които тя не е съгласна, но в крайна сметка аз се стремя да се обърна към същата жена, която тя е искала да облече. Преследвам това, което означава елегантност днес по същия начин, както тя го е преследвала", казва той.

Вижте снимки от колекцията на Carolina Herrera >>

Близо 50 марки представят колекциите си по време на Седмицата на модата в Ню Йорк, която продължава до сряда.

Дизайнерката Тори Бърч също се представи, като прави ежедневието "възвишено" с есенно-зимната си колекция. С тази колекция тя си поставя за цел да предефинира формата на своите модели. "Започнах с концепцията как да направя ежедневието възвишено", каза Бърч пред АП в интервю след дефилето.

Тя изрази желание да представи силуета по нов, свеж начин, като използва различни материали и творчески начини за съединяване на шевовете, за да създаде усещане за "лекота". "Бях наистина обсебена от идеята за обем, но не и за тежест", отбеляза дизайнерката.

Емили Ратайковски, Палома Елсесер и Ирина Шейк, която закри ревюто с палто със свободен силует, бяха сред моделите, които представиха 34-те тоалета от колекцията.

Ирина Шейк

Снимка: БТА/АП

Заедно с останалите модели те преминаха по дългия и тесен коридор на Нюйоркската обществена библиотека, показвайки творенията на Бърч, сред които топове и поли от материал, наподобяващ крокодилска кожа, а също палта и рокли с ресни.

Вижте снимки от колекцията на Tory Burch >>

Въпреки че много от моделите извеждат дизайнeрката от зоната й на комфорт, един от тях се отличава с блуза с качулка и оранжева полата, наподобяваща абажур.

Тори Бърч казва, че яркостта на цвета контрастира с "красивите неутрални тонове" в палитрата на колекцията. Креативното използване на изкуствени материи също е важно за дизайнерката. "Имаме яке от изкуствена кожа. Кожата е памучна с покритие, което прилича на крокодил... това е памучна смес. Но не е кожа. А след това използваме хартиена кожа", разказва тя. Използването на устойчиви материали става все по-важно за Тори Бърч, но според нея все още има доста работа в тази индустрия. "Проблемът е многостранен и всички трябва да го решим заедно. Така че ние се занимаваме с него и се движим в тази посока", отбелязва тя.

Сред звездните гости на ревюта на Седмицата на модата в Ню Йорк бяха актрисите АннаСофия Роб, Наташа Лион и Аукуафина, отбелязва АП.