Оранжерия в парка "Андре Ситроен" бе сцена за екологично ориентираното дефиле на Стела Маккартни на Седмицата на модата в Париж, предават световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

На първия ред на ревюто й седяха двамата останали живи членове на Beatles - баща й Пол и Ринго Стар.

Стела се радва на подкрепата на конгломерата за луксозни стоки LVMH, за да подчертае спешната необходимост индустрията да се справи с въздействието си върху планетата.

"Ние сме една от най-вредните индустрии", каза Маккартни в предизвикателство към луксозните къщи.

Представянето на колекцията започна с кратък филм, озвучен от носителките на "Оскар" Оливия Колман и Хелън Мирън, който приканва света да защити Майката Земя. А посланието на дизайнерката е: Блясъкът не трябва да е за сметка на планетата. Според Стела устойчивостта не трябва да води до компромис с разкоша на луксозните облекла. Маккартни напомни, че модният сектор допринася за глобалните емисии на парникови газове и подчерта спешната необходимост от промяна. 

Вижте снимки от колекцията на Стела >>  

Междувременно в колекцията й бе заложено на пайети, изработени от рециклиран алуминий, искрящи фалшиви диаманти и чанти от алтернативна кожа. А тренчкотите, имитиращи крокодилска кожа, са изработени от AppleSkin - веганска кожа, произведена от ябълкови отпадъци.