Романтична колекция на американския дизайнер Том Браун закри Седмицата на модата в Ню Йорк, съобщават АФП и БТА. 

Сред декор, представящ заснежено поле и дървета с голи клони, моделите дефилираха под звуците на гарваново грачене в дълги палта и жакардови материи в блестящо черно и бяло.

Браун се изявява като истински театрален режисьор, за да представи колекциите си. Този път той бе почерпил вдъхновение от поемата "Гарванът" на Едгар Алън По, а по време на ревюто женски глас четеше стиховете му.

Моделите ходеха бавно между дърветата, изглеждайки наполовина животни, наполовина хора с воалетки и маски от пера върху лицата и с прически, наподобяващи антени. В този малко потискащ свят бялото срещаше черното върху дългите палта с права кройка и подчертани рамене. Така Браун показа напластяване на сака върху палта, корсажи, дълги издути поли, привързани с панделка на подгъва. Материите в колекцията са велур, кашмир, коприна, сатен - топли и деликатни платове, формиращи деструктурирани ансамбли.

Снимки от колекцията на Том Браун >> 

Дизайнерът е известен с повторното налагане на сивия костюм, както и с три четвъртите панталони и полите с набор за мъже. В центъра на декора на ревюто той беше поставил манекен в ролята на дърво, облечен във впечатляващо палто с дължина от 9 м. -  най-голямата дреха на тазгодишната Седмица на модата.

Маратонът на ревютата, част от модния форум в Ню Йорк, показа десетки колекции дневно, съчетаващи всички стилове и елегантността се завръща - като например в дрехите на Томи Хилфигър. 

Снимки от колекцията на Томи Хилфигър >>

Американско-уругвайската дизайнерка Габриела Хърст показа в Бруклин най-новата си колекция, вдъхновена от британско-мексиканската художничка Леонора Карингтън (1917-2011), една от последните представителки на сюрреализма. Хърст продължава да използва естествени материи от региона, в който е родена - Северозападен Уругвай, за да създава леки рокли от въздушен сатен и драпирана коприна с дълбоки деколтета. Вечерните рокли на дизайнерката са с позлата, а раменете на костюмите са подчертани. Реверите са широки. Саката са украсени с метални копчета и са подходящи и за двата пола.