Ревюто на Стела Маккартни на Седмицата на модата в Париж беше колкото панаир на изкуството, толкова и новаторско представяне на пролетната ѝ колекция, изпъстрена с цветни проблясъци, предаде френската преса.

Принос към моделите, показани пред Центъра "Помпиду", имаше емблематичният японски съвременен художник Йошитомо Нара. След ревюто скулпторът Джеф Кунс се отби в ателието със световноизвестни скулптури на Константин Бранкузи, за да поздрави Маккартни.

Вижте снимки >>

Екологично ориентираното ревю на дизайнерката също така демонстрира новаторство с използването на регенеративен памук.

Подиумът, покрит с килим в жълто, червено и синьо заслепи ВИП гостите на модното шоу на бранда във външния двор на Центъра "Помпиду" - декор, създаден в чест на прочутия цветен, структуралистичен екстериор на музея на изкуствата на заден план.

Тази жизненост продължи и в пролетната колекция, която беше типично плавна и спортна, на моменти с ярки цветове.

Снимка: Getty Images

Този сезон шикозните облекла като асиметрични бели мини-рокли с веревна кройка или тесни розови топове с изрязан страничен силует служат като платно за живото въображение на Нара. Отпред художникът създава поразителни образи на момичета с големи очи и деца в костюми на животни, описани като "зловещи".

Най-забавните визии са изцяло цветни, като например тебеширеножълт топ и панталон, съчетани с черни джапанки. Това изглеждаше атрактивно фона на яркожълтия подиум и накара модните спецове да посегнат към фотоапаратите си.

Говорейки зад сцената, след като поздрави своя подкрепящ я баща, бившия бийтъл Пол Маккартни, дизайнерката сподели задоволството си, че тази пролетна колекция представлява рекорд за лейбъла с 87 процента устойчивост.

Снимка: Getty Images

"Това е най-устойчивата ми колекция досега. Надявам се, че нищо не е пожертвано. Не би трябвало да виждате нищо от устойчивостта. Все пак трябва да изглежда луксозно", каза Стела Маккартни.

Не е тайна, че модата е силно разточителна индустрия. Откакто къщата ѝ беше придобита от луксозния гигант "LVMH", Маккартни пое и лобистка роля в компанията, за да я тласне в по-екологична посока.

Този сезон един от плодовете на тази нейна роля се появи на модния подиум. Дизайнерката заяви, че от "LVMH" са платили за тригодишен пилотен проект за производство на регенеративен памук - отглеждан по начин, който поддържа здравето на почвата.

Инициативите на Стела Маккартни се разглеждат като трансформиращи и оказващи влияние за модната индустрия като цяло.

Снимка: Getty Images