В молитвата те благодарят един на друг за семействата си и за своята любов и молят Бог да им помогне да останат съсредоточени върху "истинското и важното в живота". Спомняйки си за състраданието, с което беше известна покойната майка на принца Даяна, двойката се моли Бог да им помогне в усилията им да "служат и да помагат на страдащите".

Молитвата беше прочетена по време на сватбената церемония в Уестминстърското абатство в Лондон от Архиепископа на Лондон Ричард Чартис, който познава принца от дете и беше приятел на уелската принцеса. "Моля се Бог да ви благослови по пътя, който се избрали, път, който е изразен в молитвата, която написахте заедно в подготовката за този ден", каза той.

След това той прочете молитвата: "Господи, благодарим ти за нашите семейства, за любовта, която споделяме и за щастието от нашата сватба. В забързаността на дните ни, помогни ни да останем съсредоточени върху истинското и важното в живота и ни помогни да бъдем щедри с нашето време и любов и енергия. Силни от нашия съюз, помогни ни да служим и да помагаме на страдащите. Ние молим това в духа на Исус Христос. Амин".

След като прочете клетвата, архиепископът посъветва кралската двойка: "Разбира се, е трудно да се отклоним от егоизма си. Хората може да мечтаят за това, но надеждата няма да бъде изпълнена без тържеството решение, че каквито и да са трудностите, ние ще останем верни на пътя на щедрата любов. Бракът трябва да променя, възможно е да променяме, дотолкова, доколкото не таим амбиции да променим партньора ни. Не трябва да има никаква принуда, ако Духът е волен, всеки трябва да даде на другия пространство и свобода".