За всичките 513 некласирани ученици има свободни места в гимназиите. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в столицата Ваня Кастрева след като по-рано днес излезе първо класиране.

Топ 10 на училищата

За трета поредна година училището с най-висок минимален бал за кандидат-гимназистите е в Софийската математическа гимназия - 472, 5 точки от 500 възможни.
Ученикът с най-висок бал  - 497,500 точки, също е избрал СМГ. Той е бил досега възпитаник на СМГ и ще продължи да учи в училището.

До четвърто място няма изненади спрямо предходната година.

На второ място по минимален бал е 91-ва Немска езикова гимназия - с 450 точки, а на трето - 73-то Средно училище "Владислав Граматик"-  с 434, 500 точки.

На четвърто място е 164-та Испанска езикова гимназия с минимален приемен бал 412,500 точки, след нея е Технологичното училище за електронни системи към Техническия университет -  с минимален бал 410, 500 точки. То се появява за първи път в класацията на десетте най-добри гимназии в София, тъй като до миналата година имаше собствен прием, и измества на шесто място Първа английска езикова гимназия в София с минимален бал  399 точки.

На седмо място е Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" - с 397, 500 точки.

9-та Френска езикова гимназия заема осмо място с минимален бал 375 точки, следва 22-ро СУ "Георги Раковски" с минимален бал 361,500 точки.

35-то Средно училище "Добри Войников" запазва десетото си място с минимален бал 355 точки.

С най-нисък минимален бал - 30 точки, в София е 172-ро обединено училище "Христо Ботев", преди него са Професионалната гимназия по селско стопанство "Бузема" и 59-то обединено училище.

Топ 10 на училищата през миналата година >>>

Най-желаните паралелки

Най-желаната паралелка е профил "Чужди езици" - испански и английски език на 164-та гимназия. 2405 ученици са заявили желание да учат в нея.

На второ място е 22-ро училище с профил "Чужди езици" - английски и испански език, посочена от 2239 ученици.

На трето място е Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" с профил "Чужди езици", посочена от 2049 седмокласници.

Сред професионалните гимназии най-желана от седмокласниците е специалността "Банково дело" с английски език в Националната търговско-банкова гимназия, посочена от 1585 ученици.

Двама са учениците с най-голям брой желания за прием в столичните училища, като всеки от тях е подал по 140 желания.

В София от обявените 240 профилирани паралелки след първото класиране в гимназиите след седми клас са закрити 13 заради малко ученици, желаещи да учат в тях. От обявените за прием 127 професионални паралелки в столицата са закрити 14 паралелки след първото класиране в седми клас.

Ваня Кастрева обясни какво предстои да направят седмокласниците - класираните ученици трябва или да се запишат в училището, в което са класирани, или на място в него трябва да подадат заявление за участие във второто класиране, но без да подреждат желания за прием.

"Сега събираме справка за броя на седмокласниците, които имат слаби оценки за завършването на учебната година, като за тях предстоят две поправителни сесии. Едната е сега, а другата - през септември", обяви Кастрева.

Тя добави, че учениците, които сега вземат успешно поправителните си изпити, могат да се включат в третото класиране след седми клас, но ако не са успели, могат да попълнят свободните места в училищата до 14 септември. Това е новост в класирането и е свързана с обхвата на учениците в гимназиалната възраст, обясни Ваня Кастрева.