Преди три години, по време на втория ни мандат, правителството отпусна целево 490 000 лева за изграждането на Център по природо-математически науки към Профилирана природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Днес новата придобивка вече е факт и от 15 септември учениците и учителите ще могат да се възползват от 5 допълнителни учебни кабинета, лаборатория по физика и астрономия, лаборатория по химия и биология, посочва премиерът.

До откриване на центъра се стигна след като се прочу школата по физика на учителя Теодосий Теодосиев, чиито ученици печелят престижни международни отличия.

Ученици от цялата страна могат да учат безплатно математика, химия, физика, биология и информатика в Националния център по природни науки към Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък, съобщиха от Министерство на образованието и науката.

Сградата към училището беше открита днес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, директора Красимир Дамянов, кмета на града Галина Стоянова, областния управител Гергана Микова и началника на Регионалното управление по образованието в Стара Загора Татяна Димитрова.

За изграждането и бяха отпуснати 500 000 лв. с постановление на Министерския съвет и още толкова от бюджета на Министерство на образованието и науката.

В новия център учениците ще могат да изучават природни науки в модерни кабинети, компютърни зали и лаборатории. Новата материална база ще провокира интереса на повече деца и това ще спомогне за по-доброто им обхващане и обучение, посочи министър Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че за последните 10 години голям брой образователни институции са били реновирани.

„Предстоят да бъдат реализирани инвестиции за материална база в размер на над 300 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. Желанието ни е да имаме повече училища като математическата гимназия в Казанлък. Най-добрият начин да привлечем повече ученици към образованието и в частност към математика, информатиката и инженерните науки е да прилагаме този модел“, каза министърът и апелира родителите да насърчават децата си да учат природни науки.

Според Красимир Вълчев усилията на учителите и осигуряването на извънкласни форми, спорт и изкуство могат да направят образованието по-интересно.

„Мотивацията на учителите е от голямо значение. Заложили сме двойно увеличение на заплатите и това е напълно изпълнимо в следващите 3-4 години. Със сегашното увеличение от 1 септември за първи път средната заплата на преподавателите стана по-висока от средната в страната. Необходимо е да обезпечим системата с кадри, като ще се стараем да привличаме повече млади и образовани хора към професията“, добави Вълчев.

След като разгледа кабинетите в Центъра по природни науки министърът се срещна с директори на училища и детски градини в града, както и с екипите по обхват по междуинституционалния механизъм.

Красимир Вълчев подкани педагозите да използват възможностите на социалната система, за да привличат повече деца.

„Може да предлагате помощи в натура, ако семействата нямат достатъчно пари за дрехи, обувки, учебници и помагала. Може да плащате таксите за детска градина като помощ на родителите. Осигурили сме тези възможности, обсъждаме и други. За правителството да не пращаш децата на детска градина или училище е равно на престъпление и ние ще работим в посока криминализирането му. Предстоят разговори какви са вариантите това да се случи“, каза още Красимир Вълчев.

Той увери, че и на другите места в страната механизмът работи добре и екипите подхождат професионално.