Случва ли ви се понякога да имате уикенд пред себе си, за който не сте планирали нищо за семейството. Времето обещава да е чудесно и просто не ви се стои вкъщи.

Организираните в последния момент приключения често се оказват най-добрите, най-малкото защото не са натоварени с очаквания и изтощение от дълга подготовка.

Изключете интернета на телефона си, вземете децата и се забавлявайте заедно със следващите 10 идеи, които се превръщат от хрумка в реалност за броени минути.

Отидете на пикник

Снимка: iStock by Getty Images

Няма нищо по-хубаво от добрия стар пикник, когато става въпрос за семейно време заедно. Вземете нещо любимо за хапване на всеки от фамилията и отидете на любимото си място, независимо дали е градски парк или поляна високо в планината.

Пикниците са чудесен начин да се възползвате от топлите дни, но са възможни и през зимата. Достатъчно е всички да са в най-топлите си дрехи и да носите достатъчно горещ чай (за родителите - с ром) в термосите.

Отидете в музей

Много български музеи влизат в крак със световните тенденции през последните години и се превръщат в наистина интересни, интерактивни места, където децата не само разглеждат, но и са провокирани да мислят и играят. Природонаучният музей в Пловдив, новият планетариум в Ямбол и ПланетУм в Бургас са само три примера за места, където децата и родителите ще прекарат интересни часове.

Изберете си хижа или хотел

Снимка: iStock by Getty Images

Извадете планинските обувки и прозвънете близките хижи, за да откриете в коя има свободни места. Времето сред природата ще ви зареди с енергия и ще ви отдалечи от шума и мръсния въздух на града. 

Ако хижите не са вашето място, изберете хотел. Понякога не е нужен специален повод, за да си подарите специално преживяване със семейството.

Наблюдавайте звездите

Децата ще полудеят от радост, ако разберат, че в късния следобед родителите им са решили да ги водят на звездобройство. Ще ви трябват топли дрехи, топли напитки в термоса и плътна непромокаема постелка.

Най-добрите места за наблюдение на звездите са далеч от населени места, където няма светлинно замърсяване. Можете да комбинирате тази идея с посещение на най-близката до вас астрономическа обсерватория, където резервациите така или иначе често се правят в последния момент, тъй като зависят от атмосферните условия.

Карайте колела

Снимка: iStock by Getty Images

Някой член от семейството няма велосипед? Това е чудесен повод за покупка в последния момент и семейно каране - в парка или по тихи междуселски пътища. Можете да качите колелата на влак и да отидете по-далеч, превозването на велосипед в БДЖ струва само 2 лева, независимо от дестинацията.

Включете се в благотворителна или доброволческа акция

Не можете да научите децата си да бъдат добри, ако самите вие не им давате пример. Ако има доброволческа акция, в която искате да се включите, направете го заедно с децата си. Така ще се забавлявате заедно, но и ще имате шанс да им обясните защо хората са различни и какви късметлии сте да имате всичко, с което вашето семейство разполага.

Организирайте търсене на съкровище

Снимка: iStock by Getty Images

Децата обичат да играят, дори и когато ви изглеждат вече твърде големи за игри. Търсенето на съкровище може да се играе и в града, и в гората, като се модифицира според възрастта на децата - малките могат да търсят шишарки, камъчета и листа в гората, а по-големите - конкретни растения или всичко започващо с "к" например.

Резервирайте селска къща

Понякога само смяната на обстановката е достатъчна да пробуди приключенския дух на семейството. Разгледайте картата и изберете някое близко село, а след това позвънете на къщите за гости в него. Винаги ще се намери някоя свободна. Не ви трябва много багаж за уикенд в последния момент - един чифт дрехи, четки за зъби и няколко семейни игри. Бавното темпо на селския живот ще помогне на всички да си починат истински.

Отидете до водопад

Снимка: iStock by Getty Images

Водопадите са винаги "отворени" и нямат нужда от предварителна резервация. Сложете сандвичи, плодове и вода в раниците и ще сте готови за тръгване за по-малко от половин час.

Извадете палатката

Извадете палатката и отидете на къмпинг. Най-хубавото на спането под звездите е че не изисква предварителна заявка.

За да е още по-лесно, можете да държите някъде при палатката и спалните чували торба, подготвена с всички необходими неща за яденето - съдове, канчета, прибори, сол и подправки, кутии с плътно затварящи се капаци за остатъците от вечерята, както и трайни продукти като консерви, бурканчета със сладко и сухари.