Четири години поред на 1-ви септември главата ми се превръща в екселска таблица - три тетрадки с широки редове по български език, две голям формат по математика, бели гуменки, нова чанта, четири химикалки (сини задължително).... Питате се какво е това?! Списък с необходими ученически пособия, с които големият ми син да изкара поне до края на първия срок. Никога това не се случва и някоя студена сутрин вместо за кафе, тичам по пантофи за нотна тетрадка до близката книжарница.

Спомените ми рязко се късат до влизането ми Националната гимназия за древни езици и култури, когато си купувах една голяма тетрадка (по възможност голям формат) и по всички предмети пишех в нея. 17-те ми двойки по музика все още стоят в "градинката" на майка ми, защото не ми беше купила онази нотна тетрадка.

Миналата година отказах категорично да се паникьосвам по отношение на закупуването на всички тези пособия и направих един много дълъг списък. Написах го на ръка, на хвърчащо листче и отидох в Lidl. Оказа се, че има всичко, намерих и триещи химикалки, което ми спести второ пребоядисване на детската стая. Тъй като миналата година малкият ми син беше спипал коректора и преди да успея да изрека заветното "неееее" - стената вече беше изрисувана със смайлита.

Намерих всички тетрадки за четвъртокласника, прибавих по още две за всеки случай, за да не ми се налага бягане на къси разстояния по пантофи рано сутрин, линии, триъгълници, моливи, блокче за рисуване и онази заветна нотна тетрадка, която е издигната в култ в нашето семейство. Купих и подвързии, помните ли едно време сами опаковахме учебниците си с хартия. Скоро намерих бележника ми от трети клас - прилежно подвързан със синя хартия на бели цветя, явно съм била платонично влюбена в Нуно Гомеш, тъй като на задната корица имаше лепенка Panini с неговия лик.

Напълних цялата количка, а минавайки покрай клиновете не можах да устоя и направих и един подарък и за себе си - страхотен черен клин. Прибрах се и разпределих всичко в шкафчетата на бюрото му. За първа година се чувствах подготвена за старта на учебната година. "Мамо, трябва ми тетрадка с малки квадратчета, но голям формат." Хоп, отварям второто чекмедже и вадя точно такава. Чувствах се като майка- магьосник. А не бях, просто минах през Lidl.

 

*материалът е предоставен от Лидл