С наближаване на първия училищен звънец у подрастващите започват да се надигат вълни на възбуда, но и тревога. Отвъд учебния процес за някои ваканцията се оказва твърде дълга, защото ги е откъснала от средата на споделено приятелство, романтични трепети и забавни интриги, но за други нейният край предвещава затруднения в общуването и социалната адаптацията. Независимо в коя група попадат децата, ходенето до тоалетна по голяма нужда в училище е предизвикателство - междучасията са малки, коридорите - шумни, тоалетните - малко на брой, а позивите често се появяват в най-неподходящия момент (обикновено преди контролно или преди изпит). Много деца, които по време на час искат да бъдат освободени, за да ползват санитарното помещение, всъщност имат за цел друго. Често онези, които имат реална нужда, се притесняват да го огласят публично и изчакват подходящия за това момент. Някои подрастващи използват точно започването на часа, за да си осигурят оптимално спокойствие и време, за да се облекчат. Не малък процент обаче възприемат дефекирането в училище за немислимо. Всяко едно отложено или възпрепятствано изхождане в училище е сериозна предпоставка за появата на хронична констипация (запек).

Защо децата се запичат?

Различни психологически, диетични и хормонални причини могат да са рискови фактори за констипация в детската и тийнейджърската възраст. Какви са те и как могат да бъдат преодолени?

Кога говорим за констипация?

Точното определение за констипация или хроничен запек е когато седмичните изхождания са по-малко от три. Съществуват и редица сигнали и симптоми, които определят дадена дефекация като запек. Те включват твърди изпражнения или такива, които се отделят на малки части, напрягане при изхождане, усещане за непълноценно освобождаване, стягане и болка при отделяне на изпражненията, които могат да доведат до кръв и разраняване на ануса.

Неудобство, стрес и отлагане.

Кратките междучасия, глъчката пред тоалетните с многото чакащи, липсата на ключалки в кабинките, притеснението от освобождаването на газове и съпътстващата миризма, всичко това може да е сериозен проблем за децата, които изпитват дискомфорт и имат нужда от усамотение, за да се облекчат. Този естествен физиологичен процес дори при животните с по-висша нервна дейност се извършва в изолирана среда и далеч от останалите. Изключения правят стадните представители на фауната, защото тяхното откъсване от групата поставя живота им в риск.

Притеснението и стресът са свързани със задействане на вегетативната нервна система, при която тялото често се опитва да се освободи от задържаните в него отпадни продукти (за да намали общото си тегло) чрез внезапни колики, крампи и отпускане на мускулатурата в областта на сфинктера. Перисталтиката се забавя. Този автономен механизъм обслужва една защитна система, наречена "бий се или бягай", която практически подготвя тялото за спасителни действия като задейства система от физиологични процеси, обхващащи всички системи в организма. Хората като цяло отговарят с различна интензивност на телесните прояви на стреса. Много често преди или по време на изпит, особено когато детето не е добре подготвено, могат да се проявят внезапни симптоми като коремна болка или остри колики, съпътствани с позиви за дефекация. Задържането и отлагането на изхождането в такива моменти затрудняват процеса в етапа, когато това става възможно и са сериозна предпоставка за запек.

Тормозът в училище и психологичния стрес в семейството и в извън училищната среда са една от честите причини за поява на констипация при децата. Вербална агресия, родителски амбиции, прояви на неодобрение, критика, лишения и наказания, както и различни форми на тревожност и депресия, могат да доведат до хроничен запек. Всички форми на психологично задържане и отлагане на адекватни защитни реакции на децата като поведенчески или вербален отговор при агресивно поведение се отразяват и като физиологично задържане, водещо до констипация. При наличието на такива симптоми е добре детето да се консултира с училищен или друг психолог.

Снимка: iStock

Ученички в цикъл

Хормоналните промени в пубертета и настъпването на менструация при момичетата са доста често свързани с епизоди на запек непосредствено преди и по време на цикъл. Някои експерти смятат, че увеличението в нивата на прогестерон водят до констипация, която се проявява по време на овулация или няколко дни след нея. Други експерти отнасят към констипацията нивата на естрогена. Те смятат, че по-високите им нива преди цикъл забавят движението на червата и стават причина за запека.

Освен констипация, отделните фази на месечния цикъл могат да са съпроводени и с допълнителни стомашно-чревни оплаквания, като диария, подуване на корема, прекомерно натрупване на газове. Причина за запек може да е и ендометриоза, синдром на раздразненото черво, а най-често затруднението при изхождане се случва при момичета със силни болки по време на цикъл или при тежка проява на предменструален синдром.

Повлияване на дискомфорта в тази възраст може да се извърши чрез внимателно подбиране на хранителните продукти в седмицата преди датата на цикъла. В менюто е добре да присъстват храни, богати на фибри или добавени такива, да се намали употребата на сладко, кофеин и алкохол в периода преди цикъл, да се консумират храни, бедни на сода, както и такива, причиняващи газове, да се засили хидратацията и се избягват газираните напитки.

Хроничен запек и хранителен режим

Това, което изхвърляме е най-често продукт на това, което консумираме. В случаите, когато причина за хроничния запек не е специфично медицинско заболяване или състояние, най-често се касае за грешка в хранително-диетичния режим.

Повечето ученици ходят на училище сутрин и първото им хранене е по време на голямото междучасие. Обикновено храната, която родителите приготвят за децата си е суха и еднообразна. Сандвичите са най-честата закуска, както и други тестени храни като кроасани, банички, тутманици и др. Много по-рядко в закуската на учениците присъстват плодове и зеленчуци, готвени и течни храни. Твърдата и суха храна, бедна на фибри и недостига на важни за подрастващите елементи - витамини, минерали и протеини, са рецепта за констипация.

Хранително предизвикателство е и разделянето на учебната година на смени. Половин година учениците създават хранителен режим, съобразен с това дали закусват вкъщи и ходят на училище следобед, или се хранят от сутринта в училище. При всички случаи промяната на учебните смени променят и хранителните навици. Адаптираната храносмилателна система след даден период трябва да се пренастрои към новия хранителен режим. Тази промяна често е съпътствана с дълги периоди на констипация.

Друго огромно предизвикателство е храненето по лавки и магазинчета за бързи закуски в голямото междучасие. Пици, сандвичи, вафли и газирани напитки са сред най-консумираните продукти. Освен, че причиняват запек, това са и храни, които ползват евтини продукти със занижен контрол, консерванти, хидрогенирани мазнини и редица други елементи, които във възрастта на хормонални промени водят до дългосрочни здравословни неблагоприятни ефекти при подрастващите.

Ролята на фибрите

Фибрите са баластни вещества, известни още като влакнини, които се срещат само при растенията. Те са един вид костната структура на растението или твърдите нишки, които държат конструкцията на стеблата, листата и плодовете. Те не се усвояват от тялото, не се абсорбират от червата, не попадат в кръвоносната система, не съдържат калории и се отделят от организма, след като изпълнят функцията си. А тяхната функция е да подпомогнат храносмилането и обмяната на веществата.

Свойствата на фибрите се отразяват на много здравословни фактори, сред които: контрол на телесното тегло, регулиране на кръвната захар, имат отношение към сърдечносъдовата система, кожата, намаляват риска от камъни в бъбреците и жлъчката, дори риска от рак на дебелото черво и гърдата. Но една от най-популярното им свойство е превенция и лечение на остър и хроничен запек.

Ролята на фибрите в червата е да повлияват пасажа, като практически избутват съдържимото и действат като "метла", непозволявайки на изпражненията и техните токсини да се задържат в разширенията на червата. Фибрите са разтворими и неразтворими. Неразтворимите ускоряват перисталтиката и скъсяват времето от хранене до изхождане, докато разтворимите фибри набъбват в червата и образуват гелоподобна маса, която омекотява изпражненията и възпрепятства констипацията. При наличието на вече проявен запек, те са идеален начин за омекотяване на вече втвърдените изпражнения и безболезненото им изхвърляне от организма.

Тъй като фибрите се намират в минимално количество в повечето плодове и зеленчуци, а дневната консумация на баластното вещество трябва да е приблизително 12 гр. на 1000 калории, много често се налага да бъдат приемани фибри като добавка на дневната диета.

Течни фибри - естествен лаксатив при остър и хроничен запек

Отскоро у нас е представен продукт, който е специално разработен да повлияе състояния на хроничен запек, твърди изпражнения и нередовно изхождане. ХайФайбър (HighFiber) представлява водоразтворими течни фибри, които снабдяват организма в дневна доза от 12гр. фибри и 1,7гр фрукто-олигозахариди (ФОЗ). ФОЗ са естествен пребиотик, тоест храна за "добрите" чревни бактерии, които самостоятелно се грижат за чревното здраве. Изцяло натурален, ХайФайбър може да бъде естествено помощно средство при деца с нарушена или ограничена на фибри и течности диета. С приятен цитрусов вкус, този течен еднократен прием действа независимо от хранителните навици на детето и има благоприятно влияние, дори когато причината за запека е психо-емоционална.

Снимка: Medical Point


 

Материалът е подготвен със съдействието на Medical Point