Сред градски забележителности. В интересна сграда. В двора на училището. Сред приятели, със семейството или извън зоната на комфорт. Безброй ситуации, емоции, реакции и отражения е уловил професионалният фотоапарат на Ивелина Чолакова, която от няколко години снима абитуриенти в големия за всеки от тях ден. Освен младежи, обича да снима жени и сватби.

Dir.bg ви среща с нея, за да усетите енергията на поколенията, които завършват и се устремяват в различни посоки. Тя ги нарича деца. И споделя със съжаление, че 90 процента от зрелостниците, които е снимала през годините, са заминали да учат в чужбина. А повечето от заминалите не са се върнали.

Снимка: Личен архив

В деня на бала

Ивелина Чолакова не снима цели класове абитуриенти. Казва, че не е нейното. Поема ангажимент към един млад човек и го следва в неговия ден. Разбират се предварително къде евентуално ще бъде фотосесията.

"Много често ми се доверяват за мястото. В редки случаи ми се обаждат, или самото дете, или някой от родителите, когато имат идея за някаква локация, на която държат да бъдат снимките".

Снимка: Ивелина Чолакова

"Така например майката на Криси държеше да снимам дъщеря й в детската градина, която е посещавала като малка, както и в училището, в което е учила до 7 клас".

В повечето случаи фотографката се съобразява как изглеждат младежите, а след предварителен разговор решават къде.

"Някои казват, че предпочитат да бъде в парк, други искат това да се случи в градска среда. Ако трябва аз лично да реша, бих ги снимала в градска среда или в някаква интересна сграда. Защото тези красиви тоалети, които обличат, не се вписват перфектно на зелена трева", разказва Ивелина Чолакова.

Често се налага да се съобразват с времето, тъй като обичайно през тези дни вали дъжд. А според фотографката в София няма много места, в които да човек може да се скрие, когато е дъждовно.

"Но дори в най-популярните места в центъра, като ЦУМ и Ларгото, където има покрив и където са правени снимки до тръсване, винаги се старая да измисля някой интересен кадър, свързан със самото дете. Аз може да съм снимала там стотици пъти, но за него това може да е първият път", казва тя.

Провокации и импровизации за добри снимки

Подходът на Ивелина Чолакова към младите е да ги извади от зоната им на комфорт и да ги накара да направят нещо, което не е типично за тях.

"Дори изхождайки от факта, че те изглеждат различно в сравнение с ежедневието си, облечени с тези тоалети, при момичетата с прическа и по-тежък грим. Често се случва да импровизирам, спрямо това къде минаваме и какво виждам по пътя си", разказва фотографката и дава за пример следната ситуация.

Снимка: Ивелина Чолакова

"Бяхме заедно с Ива в парка на Военната академия. В него има езеро, което обичайно не е пълно с вода. Влязохме вътре за снимки и аз изведнъж видях бръшлян и я попитах, дали е съгласна с тази рокля да влезе в бръшляна. Идеята в главата ми беше да я завра в бръшляна. Не всеки се съгласява, защото може да си изцапа роклята или да си развали прическата. Но тя беше вдъхновена и ми каза, че ще направи каквото искам", усмихва се Ивелина Чолакова.

Снимка: Ивелина Чолакова

Друга девойка успява да снима на покрива на хотела, в чийто ресторант семейството е поканило гостите за бала.

"Попитахме, дали има достъп до покрива и дали ще ни пуснат за няколко снимки. Ей така, някой път се случват случайно нещата. Извън местата, които сме снимали като уговорка за фотосесия, понякога има кадри, които се случват спонтанно и в друго време от деня".

Любимите моменти на фотографа - в училището

Най-вълнуващата част от снимките, които прави Ивелина Чолакова на всеки абитуриент, се случва в училище, когато младежът или девойката се съберат със съучениците си. Там тя не ги кара да позират. Фотографката се движи сред хората, скрита от очите на абитуриента, и си открадва репортажни кадри.

"Истински кеф ми доставя да успея да хвана емоции между тях, реакциите, като се видят кой как изглежда. Момичетата обичайно пазят в тайна от съученичките си с какво ще бъдат облечени, какъв цвят е роклята им, и е много забавно да ги наблюдаваш", споделя тя.

Обича да прави кадри с отражения, за да скрие нещо или да покаже нещо друго. Като снимката на Георги от Софийската математическа гимназия, който в момента учи във Великобритания.

Снимка: Ивелина Чолакова

Поколенията си приличат

Има ли разлика в енергията на отделните поколения, които е снимала Ивелина Чолакова през годините? Това я попитахме, а тя отговори:

"Децата, които са ме избирали да ги снимам, винаги са били много възпитани, скромни, интелигентни, и за съжаление 90 процента от тях са заминавали да учат в чужбина. Много от тях не се и връщат, след като завършат".

А колкото до тазгодишните зрелостници, които следват девиза: "Цяла година не ходихме на училище, но на бал ще ходим", фотографката вижда тяхното нетърпение да се забавляват като избухване, след дълго продължилото затваряне и липсата на социални контакти. Като край на една дълга зима, която повечето хора прекараха по къщите си. "Просто им се живее на децата, искат да се събират", усмихва се тя.

Снимка: Ивелина Чолакова