На училище по време на COVID-19? Дилемата е голяма, но животът си върви. Дори и коронавирусът, който побърка целия свят, не може да спре хората да вървян напред. Каквото и да е, колкото и да ни мори - ще мине. Човечеството ще победи. Това е ясно.

Но ние се намираме на прага на 15 септември - началото на новата учебна година. На училище по време на COVID-19 - какво трябва да направим?

Дезинфекцията в училищата ще е на ниво. В това не трябва да имаме съмнения. Няма директор, който да не подходи сериозно към това. 

Към момента МОН е на позиция, че училището ще започне присъствено. Ако се появи случай на коронавирус при ученик, под карантина влиза само класът му и ще се тестват съучениците му.  

Освен това ще има задължителни и пожелателни мерки за безопасност, като задължително ще се носят предпазни маски, но не в класните стаи, а в общите помещения.

Но голямата заслуга нещата да се случват по най-добрия начин за нас е в самите нас.

Личната хигиена, личното отношение към ситуацията - това е разковничето.

Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва маски за малките деца, а съветва само при определени условия те да ползват такива.

Големият проблем е в установяването на дистанция по време на междучасие. Това е доста трудно изискване.

И тук идва огромната роля на семейството. Трябва да се обърне сериозно внимание на родителите, защото от тях зависи много.

Изключително важно е за децата, които имат признаци на респираторни заболявания, да бъдат информирани учителите. Добре е дори да се говори дали да бъдат пускани на училище, или да учат дистанционно.

Много важно е родителите да предупреждават класовете, ако имат семейно пътуване, защото така в зародиш може да се ограничи някакво възникване на зараза в училището.

Към момента статистиката сочи, че най-засегнати от COVID-19 са децата на възраст до 2 години. При тях заболяването може да протече по-тежко и затова се осъществява по-интензивно наблюдение, но те не са обект на училищното образование.

Какви мерки можем да вземем?

Основните правила са дистанция, дисциплина и дезинфекция - т.н. три "Д".

Но по темата дезинфекция всичко е в наши ръце. Тубичката с дезинфектант трябва да стане неизменна част от съдържанието на ученическата раница. Миенето на ръцете след тоалетна е повече от задължително. Мокрите кърпички също вършат работа и трябва детето ни да ги има.

Личната хигиена е в основата на това за останем здрави. Ето какви неща може да закупите за детето - вижте тук. Всъщност, там има идеи за подаръци за всеки.