Всеки родител иска да помогне на детето, да го предпази от нежелани преживявания, да улесни адаптирането му към нова среда, но е важно и да не прекалява със свръхпротекцията. Прекрачвайки училищния праг, то вече е оформена физически и психологически личностс развити внимание, памет, мислене, въображение и реч, както и умение да общува с възрастните. Така че няма причина да се тревожите прекалено, че нещо ще се обърка: детето ви вече знае много, а останалото ще научи в новата за него среда.

И все пак, как най-лесно да стане адаптирането към училище - ето съветите на водещи експерти от Градския психолого-педагогически център в Москва:

1. Създайте комфортен дневен режим

Ако внезапно родителите почувстват, че мотивацията на детето е намаляла, тогава проверете дневния режим: той трябва да бъде структуриран, не трябва да отлагате лягането за дълго време.

Опитайте се да планирате деня предварително, за да избегнете преумора, и равномерно разпределете учебното натоварване, комбинирайки го с физически дейности: упражнения и разходки.

2. Намерете баланс между учене и свободно време

И също така - добро хранене, достатъчно сън, разходки на чист въздух и да се прави и "нещо за душата".

Ако детето ви няма достатъчно време за всичко това, тогава трябва да преразгледате графика.

Почивката трябва да възстанови не само физическата сила, но и психологическия ресурс.

3. Плавно преминаване в работен ритъм

Необходимо е постепенно да се навлиза в учебния процес.

През последните няколко дни на ваканцията е добре да започнете да се настройвате да учите и да спазвате режима.

Прелистете учебниците, вижте какви ще са предстоящите уроци и нека детето се опита само да формулира няколко изречения по всяка тема - това ще му помогне да опресни знанията.

4. Не прехвърляйте притесненията си върху детето: настройте го положително

Обърнете внимание на собственото си поведение и емоции: ако родителят преживява твърде много, той неволно предава това притеснение на детето.

Бъдете спокойни, обяснете му, че училището е стандартен и логичен етап от живота. Припомнете си положителния си опит в училище - предметите, промените, приятелите и учителите - и разкажете на детето си за тях.

За да помогнете на ученика да свикне с новия начин на живот, можете също да направите визуален график за седмицата. Той ще го ориентира какво го очаква днес, утре, вдругиден и т.н. Посочете в графика времето за начало на уроците, връщане вкъщи, домашна работа, посещение на извънкласни дейности, кръжоци, спорт и т.н. Управлението на времето ви позволява да изпълнявате планираните задачи навреме, да сте психически подготвени за натоварен ден.

5. Настройте съня и постепенно влизайте в режим след ваканцията

Качественият нощен сън влияе значително върху самочувствието, психологическото здраве и настроението на детето. За да избегнете стреса в първия учебен ден след ваканцията, трябва постепенно да се върнете към правилния дневен режим.

Ако детето ви е свикнало да стои до късно, започнете леко да измествате времето за сън.

Не забравяйте да ограничите използването на еликтронни джаджи час преди лягане. Синият спектър, както и ярката бяла светлина от екраните на мониторите, пречат на нормалното производство на мелатонин и могат да доведат до безсъние.

6. Сърдечен разговор всеки ден - това ще помогне за адаптирането към училище

Много е важно родителите да намерят поне няколко минути на ден, за да разговарят сърдечно с детето, да го попитат как е минал денят в училище, какво ново е научило, с кого е говорило, какво интересно се е случило.

Ако ученикът е бил активен в уроците, получил е добра оценка или се е проявил в нещо друго, не забравяйте да го подкрепите, похвалете го, за да го мотивирате за по-нататъшен успех.

Ако детето се тревожи за нещо, не го пренебрегвайте и оставяйте без внимание. Помогнете му да намери изход от ситуацията въз основа на вашия житейски опит.

7. Поддържайте спокойна и приятелска атмосфера вкъщи

Независимо от успеха или от временния неуспех на детето в училище от роднини, то трябва да чувства безусловна любов, подкрепа и приемане вкъщи.

Тъжно е, когато децата започнат да създават впечатлението, че целият им живот се състои само от уроци и домашни, а възрастните се интересуват само от оценки.

Опитайте се да избягвате повишен тон и конфликти вкъщи - това разваля настроението, саботира учебния процес и може да ви изнерви.

Изпратете и посрещнете ученика с усмивка: осъзнаването, че го очакват у дома с радост, помага много на човек както в училище, така и в живота.

8. Отделете време за творчество

Арт терапията е уникален метод, който позволява не само да се реализира творческият потенциал, но и да се структурират мислите, да се отървете от стреса и да се заредите с положително.

Организирайте семейна творческа вечер, посветена на лятната тема, на предстоящ празник и пр. - това ще ви помогне да освежите емоциите си, да се настроите за новата учебна година и да прекарате качествено време заедно!