Летните ремонти в над 50 училища в страната няма да завършат до началото на учебната година, прогнозира министърът на образованието Красимир Вълчев.

През тази година строителни дейности има в над 900 училища в цяла България, а 96 учебни заведения са обект на цялостно обновяване по оперативна програма "Региони в растеж".

Министър Вълчев не изключи все пак възможността строителите да излязат преди първия учебен ден от училищата с очертаващи се продължителни ремонти.

"Навсякъде ще бъде създадена организация за стартирането й. Т.е. в отделна част от сградата ще се учи. В редки случаи ученици ще стартират учебната година в съседно училище", каза министърът.

Просветното министерство е създало и специален модул, с който да бъдат проверявани здравните бележки, предоставяни от учениците. При съмнение, че бележката е фалшива, информацията ще бъде изпращана в съответната Районна здравна инспекция.

Ще бъдат проверявани и деца, които са освидетелствани, че имат увреждания, а физическото им състояние не показва подобно нещо.