В днешно време почти всеки родител има компютър и смартфон. Малко или много те са достъпни и за децата, затова няма да ги включваме в класацията си. Единствено ще споменем, че забраняването на игри не е най-разумният избор, защото е доказано, че те помагат в научаването на английски език, а логическите им пъзели развиват мозъка. Естествено, безконтролното стоене пред екрана на компютъра също не е адекватна опция.

Що се отнася до джаджите, които ще ви предложим, то те винаги имат двойно приложение. От една страна, детето би могло да прекара доста приятно времето си с тях, но от друга страна - те биха могли да са полезни за неговото развитие. Освен това, в нашия списък ще намерите и джаджи, които са от полза дори и за самите родители. Нека видим кои са най-подходящите джаджи за подрастващи.

Умният часовник MyKi

Тази джаджа е дело на българска компания и е насочена малко повече към родителите, отколкото към децата. Умният часовник има GPS приемник, микрофон, говорител и сензор за близост и освен това предава информация към мобилно приложение MyKi Watch за iOS и Android, което е инсталирано в телефона на родителя. Благодарение на това родителят може винаги да разбере точното местоположение на детето си, като историята на движението на малчугана се пази в рамките на 30 дни. MyKi има и GSM модул за мобилна връзка - часовникът може да се ползва и като телефон, а благодарение на SOS бутон, детето може автоматично да изпрати координатите си на родителите и да им позвъни. Отскоро умният часовник има и нова версия с цветен дисплей и нечуплив дизайн.

Графичен таблет

Това е една прекрасна джаджа, с помощта на която вашето дете може не само да развие таланта си на художник, но и да се научи да обработва изображения. Рисуването върху таблета става чрез специална писалка, а нарисуваното се пренася моментално върху екрана на компютъра, след което с помощта на софтуер скиците могат да бъдат оцветени или допълнително подобрени. Цената на графичните таблети започва от около 100 лева.

Мини дрон

На цени между 50 и 200 лева могат да се вземат някои доста прилични дронове. Една част от тях нямат камери, а друга имат. Ценното в случая е, че детето ви от малко ще свикне с управлението на летящите квадрокоптери, а това умение може да му бъде от полза по-късно в живота - снимките и клиповете, направени с дронове, могат да допринесат за някоя кауза или да бъдат източник на приходи. Но дори детето ви да не стане професионалист, то управлението на дрона със сигурност ще му донесе приятни моменти. Освен това, полетите винаги стават на открито, а това е чудесен повод за разходка или излет в природата.

Електронен четец на книги

Това е най-подходящата джаджа, с която може да накарате детето си да чете. За целта е-четецът е по-подходящ от таблет, защото с последния вашето дете може да предпочете сърфирането в интернет или някои не особено смислени, но зарибяващи мобилни игри. Не е необходимо да взимате най-новия Kindle - на пазара има и други предложения. Не трябва и да се притеснявате за наличното съдържание - за щастие в България има доста богат сайт за безплатно сваляне на книги, които са на роден език, така че детето ви определено няма да е ограничено от в избора на книги.