Увеличават се българските студенти във Великобритания, Холандия, Германия, Австрия, Дания и Швеция, съобщи консултантът Николай Христанов.

Общо 29 процента е ръстът на ранните български кандидатури за прием в университети във Великобритания, като от началото на септември са обработени близо 100 кандидатури на български кандидат-студенти по проекта "Световно образование"отбеляза Христанов, цитиран от БТА.

Той обясни, че има засилен интерес на българите към университетите Оксфорд и Кеймбридж, за които има заявени по седем кандидатури за специалностите "Компютърни науки", "Психология", "Философия", "Лингвистика" и "Икономика". Останалите кандидати са за Университета по изкуствата в Лондон и за Университетите на Глазгоу и Единбург, и на Кингс колидж в Лондон, в които българите са пожелали да учат компютърни науки, бионауки и ветеринарна медицина.

С 20 процента са се увеличили българските студенти в Холандия от тази година заради многото специалности на английски език и заради решението на холандското правителство да намали таксите за първокурсници от ЕС с 50 процента - от 2060 на 1030 евро, съобщиха образователните консултанти. Те информираха, че сред най-предпочитаните от българските студенти в Холандия са специалностите - "Бизнес и икономика", "Програмиране и компютърни науки", "Арт и дизайн програми" - интериорен, графичен, дизайн на електронни игри, "Психология", "Медии и комуникации".

За последната година с 36 процента се е увеличил броят на българските ученици, избрали да кандидатстват в университети в Австрия, а с 39 процента - на нашите ученици, предпочели да следват в Германия.

Дания и Швеция също привличат интереса на българските кандидат-студенти, тъй като в тях висшето образование е безплатно за кандидатите от ЕС, информираха образователните консултанти. Те отбелязаха обаче, че заради многото кандидати от ЕС преди две години датското правителство завиши условията за прием - за нивото на владеене на английския език, с въвеждането на интервюта за селекция на бъдещите студенти и с квотите за чужди студенти. Заради тези промени се повиши интересът на нашите кандидати към университетите в Швеция, отбелязаха консултантите.

Те съобщиха, че за 11-те години от членството на България в ЕС се увеличават българите в университетите в чужбина. По брой на наши студенти във Великобритания България е в "ТОП 10", в Холандия страната ни е на четвърто място по студенти, след Германия, Китай и Белгия, като в Университета в Хага (на снимката) българите са втора по численост нация след холандците и първа - сред чуждестранните студенти.

На 29 и 30 септември на изложението "Световно образование" в столичния хотел "Маринела" ще бъдат представени над 60 университета - британски, холандски, немски, австрийски, френски, швейцарски, датски и гръцки. Ще участват и над 20 европейски средни училища и колежи.