Преди една година ни разказахте подробно за нова терапевтична услуга - лечение на зависими по модела Минесота. Какъв опит натрупахте за това време и каква е разликата между вашия начин за лечение и добре познатите в България Центрове за психосоциална рехабилитация?

Основната разлика е, че пациентите на практика живеят при домашни условия - хотел или къща за гости, при пълен пансион и комфортни условия. Важно условие да се пристъпи към терапия е доброволното съгласие и мотивация на самия пациент. Психотерапията няма да подейства, ако зависимият не осъзнава нуждата от нашата помощ. Другата съществена разлика е срокът на самата терапия. За разлика от психосоциалните рехабилитационни центрове, иначе казано комуни, където за ефективен престой се считат 8 - 12 месеца, нашата терапия е много интензивна и продължава 4, 6 или 8 седмици. Този начин на терапия не е подходящ за хора, отключили тежки психични заболявания вследствие на употребата, не е подходящ и за хора с вече развито агресивно или криминално поведение, нито за хора, подлежащи на принудително лечение. Проучваме историята на пациентите предварително, за да сме сигурни, че са подходящи за тази терапевтична услуга. В случаите, когато на лице е тежката форма на заболяването, препоръчваме на близките да се насочат към комуни, ако зависимият е много агресивен - към болнични заведения, а когато застрашават живота и здравето на близките - към органите на реда, за да се осигури принудително лечение в болници от затворен тип. Младежите, които още от ранни ученически години започват да употребяват наркотици, също имат нужда от по-продължително лечение и в такива случаи насочваме родителите към психотерапевтични общности. Там младите хора ще се научат на ред и дисциплина.

Снимка: „28 дни, за да си чист“

Колко са важни редът и дисциплината за човек, който е развил зависимост?

Зависимостта е тежко хронично, прогресиращо и рецидивиращо заболяване. Когато един човек развива това заболяване, животът му претърпява много сериозна промяна. При нас пациентите доброволно се съгласяват да следват правила и режим, който е разписан по часове. На един зависим човек е необходимо време, за да се отърве от вредните навици и да започне да води различен, подреден и смислен живот. Създаването и утвърждаването на нови навици става минимум за 21 дни и моделът Минесота структурирано и целенасочено води пациентите към ново осмисляне на живота и нови цели.

Когато пациентът приключи терапията си при нас, той излиза с подреден дневен ред и подредени мисли и емоции. Надгражда ежедневието с работа, хоби, културни събития, роднински и приятелски контакти.

Каква е продължителността на терапията, за да има положителен ефект?

Всичко зависи в каква форма и с каква мотивация идва пациентът при нас. Ако е във втората фаза на заболяването, когато сам търси помощ, препоръчително е терапията да продължи 28 дни. Пациентите в по-напреднал стадий, пристигащи мотивирани от близките си, тези, които имат по-дълги периоди на употреба, имат и здравословни проблеми - на тях са им необходими между 6 и 8 седмици. Всички пациенти, преди да започнат интензивна терапия, имат нужда от няколко дни адаптация. От пациента се изисква чисто, а не замъглено мислене, за да участва пълноценно в терапията. Периодът на адаптация включва повече индивидуални терапевтични сесии, за да може да се постигне и необходимото ниво на мотивация за лечение.Припомнете ни на кратко как преминава терапията по модела Минесота в "28 дни, за да си чист"?От понеделник до петък включително се провеждат по 3-4 терапевтични групи, с продължителност 1,5 часа за всяка една. Следобедните часове са посветени на индивидуалната терапия на пациентите с личния им терапевт.За 28 дена пациентът получава над 200 часа групова и индивидуална терапия. Събота и неделя са дни за арт и филмова терапия, посещения от Българска православна църква и от Анонимните Алкохолици. Тогава се правят и срещи с близките.

Снимка: „28 дни, за да си чист“

Лечението на зависимост е много труден процес и продължава цял живот. А какво място в това лечение имат близките хора?

Накратко мога да характеризирам процеса на лечението по следния начин - 40% от успешното лечение се дължи на интензивната терапия, 30% на семейната терапия или терапия на средата,а останалите 30% - на задължителна поддържаща терапия.

Ние сме единствената място в България, което предлага на зависими хора комплексно лечение. Докато зависимият се лекува при нас - два пъти седмично, он-лайн се провеждат терапевтични сесии за близките. Освен че близките трябва да опознаят заболяването, което се е "настанило" в семейството им, те също имат нужда от сериозна трансформация в отношението си към пациента и към себе си. Заедно със семейния терапевт се решават и конкретни казуси, които неизменно са водили зависимият към употребата, преди да пристъпи към терапията. При нас пациентът преминава през трансформация и обкръжението му трябва да бъде готово да го приеме подобаващо след края на терапията. Семейството също има нужда от промяна, защото в противен случай ситуацията ще се възпроизведе и всички усилия на пациента и терапевтите ще отидат напразно. В процеса на заболяването е нарушено доверието, уважението често липсва, няма го елементарното разбирателство. Семейната терапия помага тези проблеми да бъдат решени.

Снимка: „28 дни, за да си чист“

Какъв процент от пациентите не се повлияват от този тип терапия според вас и какви са тези пациенти?

За съжаление и при нас, и в световен мащаб около 20% от пациентите не се повлияват от терапията. Често пациенти с психично заболяване "маскират" болестта си с алкохол, и ако не постъпят първо за лечение в психиатрията, психотерапията ще бъде безсмислена за тях. Пациентите в последен стадий на цироза, полиневропатия не винаги имат физически сили, за да участват активно в терапията, защото са изтощени и физически, и психически. Има и една група пациенти, които идват за терапия по принуда, за тях употребата не носи страдание, а е единствено удоволствие - тяхната мотивация за лечение е нулева, и резултатът е също нулев. Ще Ви дам един пример от нашата практика. Имахме пациент, хазартно зависим, на когото баща му обещал 2000 лева, а майка му 1000 лева, ако той се подложи на терапия за 28 дни. Действието на родителите обезсмисли цялата терапия - младежът престоя като куфар, излезе след 4 седмици, похарчи обещаните 3000 лв в мола и се върна към хазарта още на следващия ден. Явно родителите прецениха, че самата терапия за 28 дни е някакво магическо хапче, без да вземат участие в семейната терапия, те се оказаха напълно неподготвени за това, че с действията си са влошили заболяването на собственото си дете.

Снимка: „28 дни, за да си чист“

Голяма част от зависимите хора в световен мащаб е необходимо да преминат през лечение няколко пъти, за да могат да постигнат резултат. Понякога истинската мотивация при пациентите идва след направен пробив. Както се казва - тогава им идва акъла. Пациентът, който пренебрегва поддържаща терапия, до голяма степен е обречен на пробив. А тези, които осъзнават нуждата от поддържаща терапия, в 90% от случаите си осигуряват един чист живот.

Как успявате да мотивирате пациентите да идват доброволно и мотивирано на лечението във вашата клиника?

Безплатните консултации, които правим всеки ден на два телефона 0879 от 9 до 21 часа вечерта, е основният ни инструмент. Правим и много срещи в терапевтичния ни кабинет с близките на зависими. На тези срещи заедно формираме тяхното поведение, което да доведе до избора на зависимия да се лекува. Много са важни усилията на близките. Работим с практикуващи лекари, поддържаме информационен канал "Чист живот" и имаме предаване със същото название в ТВ Скат. Предаването е изцяло посветено на зависимостта като заболяване, каним експерти и отговаряме на въпроси, които ни задават зрителите.

Има един насаден страх и при зависимите, и при техните близки - страх да не попаднат на място, където ще бъдат заключвани, тормозени и унижавани. Страх от решетки, връзвания, упоявания... Често предлагаме на недоверчивите да дойдат за 5 дни при нас, да се запознаят с терапията и да решат дали това е тях или не. 90% от тези, които са идвали при нас с намерение да останат само няколко дни, остават в последствие, за да довършат успешно терапията си. На практика се убеждават, че при нас психотерапията е в приятелски дух и с уважение към пациента.

Снимка: „28 дни, за да си чист“

Колко пациенти към днешна дата са се възползвали от този вид терапия?

Към днешна дата са над 180 човека. Ние работим само с малки групи, не повече от 10 човека. Основният ни стремеж не е количеството пациенти, а качеството на терапията, която предлагаме.

Безплатни консултации: от 9 ч. до 21 ч.

Телефони за връзка:

0879579700

0884726314


Материалът е предоставен от "28  дни, за да си чист"