Карането на велосипед няма да остарее, напротив, по всичко изглежда, че пред този вид предвижване има все по-светло бъдеще. С климатичните промени, с все по-тежките санкции и данъци срещу дизеловите автомобили, с все по-голямото обособяване на зелени зони в градовете, карането на колело ще се превръща във все по-желан и необходим начин на предвижване.

Ако желаете да закупите велосипед, сега е моментът - цените в края на лятото падат, а компаниите подготвят новите модели. И понеже има твърде много неща, за които трябва да чакаш до заплата - вземи А1 Кредитна карта, с която можете да закупите своя нов велосипед изгодно сега, а да го изплатите по-късно.

Ето 5 различни, но много качествени модела велосипеди, измежду които можете да изберете, в зависимост от нуждата и мястото, където ще карате.

Градският модел за спокойно придвижване

Източник: Bikecenter

Идеалното градско колело трябва да притежава няколко елемента: удобна и мека седалка, калници при дъжд, преден и заден фар по възможност с динамо (класика!), средно-дебели гуми. Хубаво е да не е с контра, а да има предна и задна спирачка. При този вид колела скоростите не са най-важното, защото се очаква колелото да се кара повече по равно - в паркове и по велоалеи.

Градското колело е предназначено основно за кратки разстояния и трябва да бъде достатъчно удобно, за да се бута при нужда. Често този вид колела имат стъпенка, с която да се подпират, когато ги оставите например пред магазина. Един от най-големите им минуси е това, че обикновено са твърде тежки и неудобни за качване по стълби. И все пак с новите технологии дори тези колела стават все по-олекотени. Ето един модел на българската компания Cross, който изглежда изключително добре и предлага прекрасни характеристики за цената си.

Шосейният модел, подходящ за града

Източник: Dragzone

Шосейните велосипеди са цял отделен свят на колоезденето и често цената им надхвърля в пъти дори най-скъпите планински велосипеди. Макар и да съществува стереотип, че шосейният велосипед не е подходящ за града, защото тънките гуми са много чувствителни към дупки и неравности, дори в София можете да видите множество колоездачи, които предпочитат да се придвижват именно с такива колела. За шосейния велосипед са характерни извитите дръжки (така наречените уши), но при моделите, предназначени за града, те понякога липсват. Ето един ефектен и бърз модел на българската компания Drag.

Колело за трекинг и леки планински терени

Източник: Ram-bikes

Велосипедът, с който да пътувате из страната, трябва да има предни амортисьори, но не и задни, тъй като това го прави твърде тежък. Задните амортисьори са за сложни пресечени терени и планински спускания. Моделите на RAM Bikes от години вече са наложени като символ на качество при планинските и cross country-модели. Серията НТ2 се предлага в три ценови групи, в зависимост от вложените елементи. Всичко е изработено ръчно. Този велосипед става и за по-екстремни преходи, но много българи го използват и за града, защото е бърз, лек и удобен, особено при неравни тротоари и дупки в асфалта.

Сгъваемото колело, за което сте мечтали

Източник: Аutobavaria

Сгъваемите велосипеди се върнаха на мода и все по-често могат да се срещнат из града. Най-разпространени са масовите модели, предлагани в Decathlon. Те са на много достъпни цени, което има своето предимство. Минусът е, че обикновено са доста тежки и трудни са пренасяне. Сгъваемият велосипед на MINI Cooper обаче няма нищо общо с евтините си побратими. Той може да се сгъне толкова добре, че да се побере в багажника на всяко MINI. Има 8 скорости Shimano Acera, 20-инчови джанти, кожена седалка и верига, покрита с Teflon®. Рамката е от алуминий, а елементите от неръждаема стомна.

Електрическият велосипед

Източник: Аutobavaria

Ако искате да надскочите себе си, времето си и средата си и да бъдете напред дори в карането на колело, можете да изберете електрически велосипед. При това не какъв да е, ами на BMW - гаранция, че дизайнът ще бъде номер едно. Този модел разполага с интегриран електрически мотор Brose с мощност 250 W и въртящ момент от 90 Nm, както и литиево-йонна батерия с 504 Wh. С едно зареждане можете да изминете до 100 км. С интегрирана LED задна светлина и защитен алуминиев панел, с дисплей с микро USB-вход и функция за управление, този велосипед е чиста мечта.