Човек и добре да живее, след празниците се подлага на диета. Тази перифраза на известния надпис на Омуртаг е особено актуална за голям процент от хората. В първите дни на годината фитнесите и спортните зали са препълнени. По данни на инструктори, в момента в залите има 2-3 пъти повече хора от обикновеното.

Много повече обаче прибягват до разтоварващи диети. В последните месеци има ръст в продажбите на диетични и био продукти, отчитат от българската верига супермаркети ФАНТАСТИКО. Във всеки от магазините от веригата има специален сектор с био и диетични храни, в който се предлагат над 450 продукта от 96 различни марки. Над 50 проверени и доказани производители доставят богатия асортимент от диетични храни във веригата. А за пристрастените към спорта и специалните режими на хранене има над 230 високопротеинови и енергийни продукта.

Изборът на храните, подходящи за всеки разтоварващ режим, се допълва от салатите. Във ФАНТАСТИКО предлагат над 10 вида готови свежи салати - подходящо решение за всеки, който иска да се подложи на диета, но няма време за готвене.

Славена Вътова, автор на книгата за здравословни навици и рецепти "Хапки щастие", също се доверява на ФАНТАСТИКО за своя специален режим на хранене. За читателите на dir.bg Славена разкрива 7-те златни правила, които тя следва.

  • Веднага след ставане от сън: половин литър вода;
  • Печено и варено вместо пържено и панирано;
  • Повече растителни продукти, варива, ядки и храни, съдържащи протеини;
  • Без сладки храни, само плодове (но се консумират до следобедните часове);
  • По-малки количества сол;
  • Между последното хранене за деня и заспиването е хубаво да има поне 2-3 часа;
  • Задължително движение: поне 1 час спорт или просто разходка в града или сред природата.

Снимка: Фантастико

В последните години всеки подобен режим може понякога да включва и някои нови и достъпни продукти. Ето няколко любопитни факта за три от популярните в момента продукти.

СКИР

Родината на скира е Исландия. Консумира се още по времето на викингите. Днес се прави предимно от обезмаслено краве мляко, но в миналото е произвеждан и от овче мляко. Скирът съдържа витамини, минерали, калций и пробиотични бактерии. Скирът осигурява добро количество протеин с минимални количества въглехидрати и мазнини.

КВАРК

Кваркът става популярен в цял свят благодарение на нашумял диетичен режим през 2014 г. Тогава продажбите на млечния продукт скачат с 40%. Твърди се, че кваркът се появява за първи път в Централна Европа през 14 век. В някои европейски страни е известен с наименованието "тварог". Производството на този млечен продукт продължава около 48 часа. Богат е на протеин и калций.

ХУСК

Хуск е външната обвивка на семе, плод или зеленчук. Днес обаче наименованието "хуск" се използва за "псилиум хуск", който се произвежда от растението индийски живовляк. "Псилиум" идва от гръцката дума за бълха "псула", тъй като семената на растението наподобяват малки бълхи. Всяко растение дава около 15 000 семена, които се използват като хранителна добавка под формата на прах, капсули или се прибавят в чиста форма към зърнени закуски или различни печива.

Скир, кварк и хуск може да откриете във ФАНТАСТИКО на щандовете за диетични и диабетични храни или за млечни продукти. Какъвто и режим да изберете, обсъдете най-подходящите храни със своя лекар или с диетолог.

Снимка: Фантастико

Снимка: Фантастико


Материалът е предоставен от Фантастико.