"Бягането ме кара да чувствам удовлетворен, че съм направил нещо добро за себе си" споделя Калин Стоянов, капитан на общността на бегачите adidas Runners Sofia.

Калин е професионален кинезитерапевт и рънинг инфлуенсър. Редовно участва в планински бягания, ултрамаратони и триатлони. Мотивацията си намира в това, че така поддържа здравето си и понякога дори успява да "избяга" от ежедневието и съпътстващите го проблеми.

В последните дни той и групата му бягат специално за инициативата Run for the Oceans, която миналата година обедини почти милион бегачи по света и събра 1 милион долара за благотворителност.

Средствата отиват за образованието на 100 000 младежи от програмата Parley Ocean School и техните семейства, живеещи в крайбрежните региони, силно засегнати от замърсяването с пластмаса. Бяха създадени и 5 милиона чифта спортни обувки от рециклирана пластмаса от океаните.

Снимка: Adidas Bulgaria

"Ако продължаваме със същите темпове, до 2050 г. ще има повече боклук в океаните, отколкото риба. Стремим се да информираме колкото можем повече хора за кризата със замърсяването на океаните и да комбинираме със спортуване".

Тази година в глобалната инициатива ще се включат още повече бегачи, а целта е да се достигне дарение от 1.5 млн. долара. За всеки избяган километър, отчетен в мобилното приложение Runtastic в периода 8-16 юни, adidas дарява 1 долар за каузата.

Снимка: Adidas Bulgaria

Калин споделя ентусиазма си от временните резултати - на петия ден от инициативата България е на 47-мо място от 242 участващи държави с пробягани над 8 хиляди километра.

Снимка: Adidas Bulgaria

Калин държи да подчертае, че всеки може да се включи, дори да не бяга организирано с група. Достатъчно е да отчита бягането си в приложението Runtastic, където Run for the Oceans може да бъде намерено сред предизвикателствата в секцията Progress.

Калин разказва, че в спорта най-голямото му постижение e, че успял да запали много приятели и познати да спортуват.

"Имам доста преживявания, по време на бягане, от които съм си вадил различни житейски уроци. Повечето са изключително лични и индивидуални. Най-важното, което научих покрай бягането обаче, а впоследствие и триатлона, е, че няма нещо, което да не мога да направя. Всъщност няма нещо, което да е невъзможно за когото и да е било. Всичко е въпрос на това колко време и колко усилия сме готови да хвърлим, за да го постигнем.

Лимитът на собствените ни възможности е като Вселената, не е сигурно дали е безкраен, но определено не се знае и къде е краят му."

В тази връзка капитанът на adidas Runners Sofia обява и колко е важно един начинаещ бегач да има добра подготовка и да не подценява бягането като спорт.

Снимка: Adidas Bulgaria

"Работата с треньор изключително много може да улесни трениращия и да подобри резултатите му и времето за постигането им, без значение дали е "за здраве" или за "гонене на постижения".

Тренировките в група носят още повече дивиденти, като се започне от социалната гледна точка и се стигне до мотивацията по време на самата тренировка. Винаги е по-лесно да изпълниш задача, ако имаш съмишленик.", което е и основната идея зад adidas Runners.

В ролята си на треньор Калин споделя, че усеща, че е полезен.

"През годините съм се опитвал да се занимавам и с други неща, но само като треньор се чувствам полезен в по-глобален план. Като терапевт съм помогнал на много хора, още ми се обаждат пациенти, но в момента, като треньор и особено покрай работата ми с adidas Runners, усещам по-големия и по-глобален обсег на въздействие върху хората. Помагам за промяната в живота не само на един конкретен човек, но на цялото общество, особено с участието си в кампании като Run For The Oceans."

Снимка: Adidas Bulgaria

На финала Калин не пропусна да покани всички желаещи на следващите събития в ползва на опазването на океаните - стартиращи от зала Fit City на националния стадион "Васил Левски" на 13 юни от 18:00 и на 15 юни от 10:00, както и на 5-километровите бягания в Борисова градина, а защо не и участниците на Витоша 100 да включат приложението Runtastic и да допринесат за каузата на Run For The Oceans.