Продължителното, ежедневно седене зад бюрото със сигурност не е добра идея за Вашето тяло - то води до болки и различни видове заболявания, свързани с обездвижването. Ако работата Ви все пак го налага, вероятно вече сте се погрижили да си осигурите качествен, ергономичен офис стол. Но знаете ли, че има и ергономични бюра? Ако не сте чували за това, в следващите редове можете да научите какво представлява ергономичното бюро и защо е добре да го използвате.

Какво е "ергономично бюро"

Знаете, че е задължително да седите в правилната за тялото позиция, ако искате да избегнете болките. Но тя не зависи само от височината и удобството на стола. За да е безопасен работният процес, трябва всичко около Вас да е на подходящите височина и разстояние, включително клавиатурата, мишката, мониторът и, разбира се, бюрото.

Обикновените бюра се изработват по усреднени параметри. Но всеки човек е различен, и затова даден модел може да се окаже твърде нисък за по-високите хора или твърде висок за по-ниските на ръст. Всъщност истински удобна за потребителите е доста малка част от стандартните бюра.

За да се намери решение на този проблем и да се създаде комфорт за всеки, дизайнери разработиха т. нар. ергономично бюро. То предлага възможност за регулиране така, че да пасне съвършено на нуждите на всеки седящ зад него.

Характеристики на ергономичното бюро

Важните характеристики на ергономичното бюро са няколко, но най-ключовата от тях е възможността за промяна на височината му. Тя може да варира в широки граници, като на пазара се предлагат и модели, които позволяват да работите както седнали, така и изправени. При повечето от моделите повдигането и спускането се извършва от специален двигател и има автоматично застопоряване. Добре е да потърсите модел, при който този процес се извършва плавно, за да можете да го нагласяте бързо и лесно, без да прекъсвате работата си. Освен това ергономичното бюро трябва да бъде много стабилно дори тогава, когато сте го нагласили в най-високата му позиция.

Търсете също така добра товароносимост, особено ако държите върху бюрото си няколко монитора, принтер и други тежки предмети. В противен случай натовареното бюро може да стане доста нестабилно.

Друга важна характеристика на ергономичното бюро е големината на плота. Според стандарта плотът трябва да бъде с размери поне 1200/800 мм, за да осигури подходящо разстояние между очите и компютъра, както и достатъчно място за работа с документи.

Защо да използвате ергономично бюро

Ежедневната работа при неудобен ъгъл на тялото може да доведе до редица заболявания, като синдром на карпалния тунел, болка в лактите или раменете, болки в шията и гърба, дискомфорт в ръцете. За да избегнете това, бюрото трябва да бъде на подходяща височина, която да Ви позволи да държите мишката и клавиатурата в правилна позиция и на удобно разстояние. Така ще осигурите по-добро кръвообращение и коректна поза за тялото и ръцете си.

Освен всичко останало този вид офис мебели помага и за по-голяма продуктивност при работа. Причината е проста - когато кръвообращението в тялото (респективно в мозъка) е добро, концентрацията и бързината на мислене се повишават.

И не на последно място, използването на ергономични бюро и стол понижава риска от затлъстяване, който расте паралелно с обездвижването. Специалисти са установили, че ако редувате седнало и изправено положение при работа, можете да изгорите допълнително около 160 калории на ден.

* съдържание на Emag