Случвало ли ви се е да влезете в стая и да не си спомняте защо сте влезли? Знаете, че сте искали да направите нещо, но какво - дали да вземете ключовете си, да потърсите нещо в шкафа, или да изключите осветлението? Скоро, разбира се, си спомняте, но моментното притеснение проблясва в главата ви: дали не губите паметта си?

Защо забравяме

Добрата новина е, че в повечето случаи нямате повод за притеснение. Обикновено хората започват да стават разсеяни и да забравят определени неща, когато се чувстват преуморени и стресирани. Но това не означава, че трябва да игнорирате забравянето и липсата на концентрация.

С напредването на възрастта, паметта естествено отслабва. Повишава се рискът от развитието на т.нар. невродегенеративни заболявания, които увреждат невроните в човешкия мозък и влошават паметта. За съжаление, не винаги е възможно, загубата на памет да бъде предотвратена, но в повечето случаи има какво да направите. Ако искате да изострите ума си, да подобрите умственото си представяне, или да запазите паметта си с напредването на възрастта, опитайте тези съвети:

Тренирайте мозъка си

Докато достигнете до зряла възраст, мозъкът ви е разработил милиони невронни пътища, които ви помагат да обработвате и да си припомняте информацията бързо. Помагат ви и да решавате познати проблеми, както и да изпълнявате обичайни задачи, с минимални умствени усилия. Но ако винаги се придържате към тези лесни и познати пътища, вие не давате на мозъка си необходимата стимулация, за да продължи да расте и да се развива. Паметта действа точно на принципа на мускулите - ако не ги използвате, те отслабват. Колкото повече тренирате мозъка си, толкова по-лесно ще започнете да обработвате и запомняте информацията.

За да бъде ефективна, мозъчната тренировка, трябва да бъде свързана с нарушаване на рутината и изпълняване на задачи, които са ви трудни и непознати. Добре е да правите неща, които са ви приятни и удовлетворяващи, но изискват цялото ви внимание. Помислете за нещо ново, което винаги сте искали да опитате. Като например, да се научите да свирите на китара, да пишете поезия, да изработвате глинени съдове, да жонглирате, да играете шах, да научите нов език или да танцувате танго. Всяка една от тези дейности, може да ви помогне да подобрите паметта си.

снимка: Unicoms

Бъдете физически активни

Въпреки че на пръв поглед, между паметта и спорта няма пряка връзка, физическите упражнения помагат на мозъка ви да работи правилно.

Физическата активност увеличава кислорода в мозъка ви и намалява риска от здравословни проблеми, като диабет и сърдечно-съдови заболявания, които биха могли да доведат до влошаване на паметта. Освен това, упражненията засилват ефектите на полезните мозъчни химикали и намаляват хормоните на стреса. Те играят важна роля за невропластичността, като засилват растежните фактори на мозъчните клетки и стимулират нови невронни връзки. Аеробните упражнения са особено полезни за мозъка. Физическите дейности, които изискват координация на ръцете и очите, или сложни двигателни умения, също стимулират мозъчната дейност.

Когато сте заети, дори кратка разходка или няколко бързи движения, могат да ви помогнат да рестартирате мозъка ви.

Намалете стреса

Стресът е един от най-големите врагове на мозъка. С течение на времето, хроничният стрес разрушава мозъчните клетки и уврежда хипокампуса, областта на мозъка, участваща във формирането на нови спомени и извличането на стари.

Овладяването на стреса не е никак лесно за постигане, но не е и невъзможно. Ето някои съвета за управлението му:

  • Не претрупвайте графика си и го направете реалистичен;
  • Правете периодични почивки през деня;
  • Поставете здравословен баланс между работа и свободно време;
  • Медитирайте;

Спете достатъчно

Проучванията показват, че над 95% от възрастните, се нуждаят от между 7,5 и 9 часа сън, всяка нощ. Много хора не успяват да отделят достатъчно време за сън, което автоматично компрометира паметта им, креативността, способностите им за решаване на проблеми и уменията за критично мислене. Сънят има свойството да рестартира и възстановява мозъка, затова си заслужава да си направите по-здравословен график за сън, и да се придържате стриктно към него.

Променете хранителния си режим

Вероятно вече знаете, че диета, базирана на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, "здравословни" мазнини (като зехтин, ядки, риба) и постни протеини, може да осигури много ползи за здравето на тялото ви. Малко е известно обаче, че такава диета може също да подобри и паметта ви.

Добре е да се възползвате и от свойствата на черния шоколад. Резултатите от проучване от 2011 г. показват, че какаовите флавоноиди, които са активните съединения в шоколада, помагат за засилване на мозъчната функция.

За здравето на мозъка обаче, е важно не само това, което ядете, но и това, което не ядете. Нездравословната храна може да влоши сериозно функцията на мозъка ви. Консумацията на силно рафинирани въглехидрати - като бял хляб, тестени изделия и подсладени със захар храни и напитки - може да доведе до повишаване на кръвната захар. Високата кръвна захар е свързана със загуба на паметта и развитие на деменция.

Приемайте хранителни добавки с цитиколин

Цитиколинът, наричан още (CDP холин), е важна съставка в хранителните добавки, подпомагащи мозъчната функция. Цитиколинът е надежден източник на холин, микроелемент, който се грижи за паметта и предотвратяването на невродегенеративни заболявания. Хората си набавят холин основно чрез яйцата, фъстъците, черния дроб, месото, рибата и някои зеленчуци. С напредването на възрастта обаче, нуждата от прием на холин нараства и е възможно да се получи недостиг.

Хранителните добавки с цитиколин, доказано повишават концентрацията, паметта и възможността за усвояване на нови знания. Прилагат се и при пациенти с болест на Алцхаймер, множествена склероза, болест на Паркинсон, с цел подобряване на някои от техните симптоми. Добре е да изберете хранителна добавка, която да съдържа и други активни вещества, подкрепящи мозъка. Във формулата на Selenogin Super, цитиколинът е комбиниран с Гинко билоба. Тази мощна комбинация, подсилва паметта, концентрацията и имат благоприятен ефект при шум в ушите.

Приемайте повече кофеин

Проучванията показват, че приемът на кофеин, под формата на кафе или чай, може да бъде полезен за паметта. Установено е, че кофеинът подобрява, както дългосрочната, така и краткосрочната памет. Смята се също, че консумацията на кофеин е свързана с по-нисък риск от развитие на болестта на Алцхаймер, и подобрява когнитивните функции.

Ако и вие сте от хората, които обичат да започват деня си с чаша кафе, вече имате идеалната причина да продължавате да спазвате тази сутрешна рутина.

Гледайте по-малко телевизия

Оказва се, че майките са прави - гледането на твърде много телевизия не е полезно. Проучване, публикувано в списанието Brain and Cognition, е установило пряка връзка, между гледането на телевизия и риска от развитие на Алцхаймер. Затова изключвайте телевизора по-често. Общуването и бордните игри са далеч по-подходящ и здравословен начин да прекарвате вечерите си.

Видяхте, че начините за подобряване на паметта и мозъчната дейност са доста разнообразни. Естествено, не е необходимо да използвате всичките, за да преборите разсеяността и забравянето. Хранете се правилно, използвайте хранителни добавки, движете се - дори само тези полезни практики, са в състояние да ви помогнат да се поддържате здрави и да ви предпазят от загубата на памет.

 

* Рекламна публикация предоставена от Unicoms