Когато кожата стане много суха, тя може да се напука. Напуканата кожа е често срещана по ръцете и ходилата, особено по пръстите, палците, кокалчетата на ръцете и петите.

Какви са причините за напуканата кожа на ръцете, пръстите на ръцете и ходилата?

Най-честата причина за напукване и нацепване на кожата е извънредната сухота. Има много различни фактори, които могат да причинят изсъхване на кожата, които включват:

  • Генетични причини: някои от нас са по-предразположени към суха кожа от други.
  • Времето: сухата кожа е често срещано оплакване в студено време. Намаляването на външната влажност, увеличаването на централното отопление на помещенията и фактът, че постоянно се движим между двете, причинява изсъхване на кожата.
  • Начинът, по който се отнасяме към кожата си: някои професии (тези, които изискват ръчен труд и/или често измиване, например механици, медицински специалисти и фризьори) оказват по-голям натиск върху кожата, отколкото други и могат да доведат до изсушаването ѝ.
  • Лекарства: Като страничен ефект някои лекарства предизвикват сухота на кожата.

Ръцете (особено кокалчетата и кожичките) и ходилата (особено петите) са предразположени към изключително суха и напукана кожа.

Напукана кожа по ръцете и пръстите

Структурата на кожата на ръцете ни ги прави по-малко способни да задържат влага и по-податливи на извънредна сухота в сравнение с други части на тялото ни.

Ръцете ни са почти постоянно изложени на измененията в околната среда и температурата. Те често са в контакт с вода и почистващи продукти. Всекидневното измиване без ръкавици изсушава кожата на ръцете, а някои професии включват триене и/или постоянен контакт с агресивни химикали, които влошават допълнително състоянието на кожата.

Когато кожата се изсуши, ѝ е още по-трудно да задържи влагата, от която се нуждае. Това допълнително я изсушава и напуква. Симптомите варират по тежест от малки участъци напукана кожа около кожичките на пръстите до по-големи участъци напукана кожа по пръстите, палците кокалчетата. Кожата се нуждае от SOS грижа.

Постоянно сухата, лющеща се, зачервена, сърбяща и раздразнима кожа на ръцете може да бъде симптом на екзема по ръцете или контактен дерматит.

Снимка: Eucerin

Напукана кожа на стъпалата

Нашите ходила са под постоянен натиск. Независимо дали ходим, бягаме или просто стоим неподвижно дълго време, те носят тежестта на тялото ни. Епидермисът (най-външният слой на кожата) върху ходилата на краката ни се е развил, за да бъде естествено по-дебел и по-твърд. Кожата по ходилата ни няма и мастни жлези, така че е особено податлива на изсушаване.

Освен това, ходилата често са подлагани на натиск и триене, причинени от твърди повърхности или неподходящи обувки. Тези напрежения могат да причинят по-нататъшно изсушаване на ходилата ни, особено в областта на петите. Кожата се удебелява и разтяга, и в крайна сметка се нацепва. Напуканите пети са често срещано оплакване и, като оставим настрана здравето на кожата, могат да бъдат неприятни за окото и да създават неудобства.

Как да се грижа за кожата на ръцете, пръстите на ръцете и ходилата?

Редовната грижа за кожата по ръцете, пръстите и ходилата ви ще помогне да се предпази кожата от изсушаване и напукване. Ето някои предложения как да се грижите за кожата си в тези често срещани проблемни области:

  • Ако работите с химикали, носете защитни ръкавици на ръцете
  • Измивайте ръцете си с хладка вода (прекалено гореща или прекалено студена вода може да влоши състоянието на кожата)
  • Избягвайте агресивни почистващи препарати (вместо това използвайте продукти, които имат подходяща за кожата стойност на pH)
  • Редовно овлажнявайте: Съхранявайте продукт за грижа като Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа в близост до всяко място, където си миетеръцете (у дома или на работното място). Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа се предлага в две разфасовки, така че е лесно да ви е на разположение всеки път, когато кожата ви се нуждае от SOS грижа.
  • Редовно омекотявайте кожичките си с овлажнител (за да избегнете разраняването им) и внимателно ги избутайте назад.

Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа се предлага в две разфасовки:

45 мл и 220 мл: