След началото на Коледните Заговезни (15 ноември), настъпва периодът на последните многодневни пости за годината, които продължават чак до Бъдни вечер (24 декември). В тези дни много от хората предприемат различни промени в ежедневието си, за да могат по един или друг начин да влязат в хармония със своята умствена и физическа душевност. Стриктното спазване на пълноценно и разнообразно растително хранене през този период обаче не е единственото нещо, което предприелите стъпката към постенето трябва да спазват - това е и период, през който те трябват да влязат в мир със себе си и да се въздържат от образуването на всякакви негативни мисли и послания.

И ако предприемането на тези стъпки за душевен мир при всеки човек могат да бъдат различни, тo рецептите, които той може да приложи по време на коледните пости се свеждат до използването само на растителни продукти. Ядки, плодове, зеленчуци, семена, бобови и зърнени култури успяват да намерят широко приложение в дневното меню на всеки, който е решил да започне многодневното постене.

За да преминем към вкусната част на този материал, искаме да споделим с вас една рецепта, която съдържа в себе си всичко, от което имате нужда по време на коледните пости, а именно - задушена бамя с кафяв ориз и домати. Протеини, въглехидрати и минерали умело се комбинират в съставките на тази рецепта, която ще ви впечатли не само с вкуса си, но и с лекотата от нейното приготвяне. Продуктите, които са ни необходими за това постно ястие, са: половин килограм бамя, стар лук, две скилидки чесън, връзка копър, кафяв ориз, домати, малко масло, 50 мл. олио, сол и черен пипер.

Започваме с нарязването на стария лук на дребно, като след това трябва да го поставим в предварително загрят тиган с олио и по възможност да го задушим на бавен огън. Докато чакаме лука да омекне и миризмата му да се разнесе из цялата кухня, настъргваме с ренде продукта, който за ботаниците е плод, но пък за кулинарите си остава зеленчук, а именно домата - тук колкото по мек и узрял е той, толкова по-добре ще се впише в нашата апетитна и постна гозба. След това го добавяме към вече задушения лук, прибавяме сол и черен пипер и оставяме така червеникавото пюре да се редуцира на бавен огън за около 10 минути.

Следващата стъпка към нашата постна рецепта е прибавянето на кафявия ориз към задушената доматена смес с лук. Това действие го извършваме и с допълнение от около половин чаша вода, която изливаме в тигана и започваме с плавни кръгови движения да омесваме кафявия ориз с останалата част от ястието - времето за приготвянето на тази стъпка е около 10-15 минути. Ако се чудите откъде можете да се сдобиете с прекрасен кафяв ориз, както и страхотна бамя в собствен сос, посетете магазините на Lidl, където тази седмица можете да откриете тези продукти на достъпна цена и с невероятно качество.

Навлизаме във финалните минути от нашето постно кулинарно сътворение, като сега остава да добавим само бамята със собствения си сос към вече приготвящото се ястие. Това правим в комбинация със ситно нарязан чесън и малко масло на вкус, като разбъркваме цялото ястие до получаване на хомогенна смес. Накрая добавяме ситно накълцан пресен копър и... voilà! Нашата задушена бамя с кафяв ориз и домати е готова да бъде поднесена към ежедневното ни коледно постно меню.


Материалът е предоставен от Лидл България.