Знам, че още е малко рано, а и навън е твърде топло за есен в разгара на силите си, ама аз да попитам - не си ли набелязвате вече подаръци за Коледа?

Защото аз, да си призная, от няколко дни само за това мисля. И да, голяма съм пораснала, а и до визитата на Добрия старец има още два месеца, но то с подаръците е като с любовта - никога не знаеш кога ще се появи в живота ти с цялата си прелест и няма да можеш да ѝ устоиш. Още повече, че от години следвам един много полезен принцип, благодарение на който се самонаграждавам като достойна житейска бойна единица - правя си сама личен коледен подарък. В него влагам всичко онова, за което бих се наградила, ако можех някак да се самозапозная със себе си и да се огледам отстрани. Може и да ви звучи нескромно, но я си помислете какво впечатление щяхте да направите сами на себе си, ако можеше - без предразсъдъци - случайно да се срещнете със своето собствено Аз. Ако можеше да се изслушате и да се разберете, да се подкрепите за изстраданите битки, да се прегърнете заради трудностите и да се потупате по рамото за успехите. Ми заслужили сте - та нали всеки ден с нещо сме се справяли?!

През годините личните подаръци към самата мен са били толкова различни, колкото са били нуждите ми. Подарявала съм си прахосмукачка робот, дето ходи и си чисти сама, защото благодарение на моите грижи едно симпатично космато куче от години е част от семейството ни. За Коледа съм си подарявала концерти на големи групи, защото с тяхната музика съм преодолявала емоционалните си сривове. Дарявала съм се с дрехи и бижута, с кратки почивки и курсове за какво ли не, с телефони, фотоапарати, лаптопи и симпатични джаджи за забавление. Миналата година си подарих даже колело на старо. Не че не можех да си купя ново, но това специално е с биография и стаж по софийските павета, което ме кара да се чувствам като притежател на някаква малка епоха, понесла се през живота ми на две ретро колела...

Тази година обаче за първи път съм толкова категорична в избора си на мой си, личен подарък. Казва се Samsung Galaxy Note10+. И не, не е просто смарт устройство, за което да се залепиш за няколко седмици. Най-малкото, защото събира в един елегантен корпус с тежестта и големината на млечен шоколад всичко технологично, от което имам нужда. При това аз изобщо не съм от хората - техноманиаци. Напротив - трудно избирам новите си джаджи и понеже в някаква степен ги възприемам като колеги, дори изпитвам чувство на вина, когато се налага да ги подменя. С това красиво и удобно нещо, което смятам да ви представя обаче, драстично се разделям с тези сантименти и ги оставям да се проявяват в по-смислени неща. Например в радостта от ползването на нещо, което ще ми замени стария лаптоп, омачкания тефтер в дъното на чантата, вечно губещата се писалка из дебрите на несесерите ми и игричките в очукания ми телефон, с които от време на време разпускам.

Снимка: Samsung

И сега започвам по ред малко преди и вие като мен да сте си пожелали за Коледа тъкмо това симпатично и умно технологично чудо. И преди дружно да сме се втурнали към магазините, за да си го набавим:

Galaxy Note10+ не е просто устройство - те си е мобилно изживяване. В един корпус имаш компютър, игрална конзола, камера за страхотни видеа и интелигентна писалка. Бързам да кажа за писалката или т.нар. S Pen. Тя се мушка удобно в тялото на самия Galaxy Note10+ и е на разположение във всяко време, без да се рее безметежно из нещата ти, и в крайна сметка да се затрие някъде още първата седмица. Свързана е безжично с "кораба - майка" Galaxy Note10+, което на практика дава възможност да водиш презентации и да командваш екрана, без да го докосваш. Всичко си се случва само чрез деликатни приплъзвания на писалката във въздуха. Хората като мен, на които всеки ден им се налага да представят пред аудитория компютърно аранжирана информация, знаят какво удобство е да не се бориш с опърничавия характер на стика и да не се налага да си непрекъснато надвесен над клавиатурата на лаптопа, за да презентираш. S Pen може и още едно супер удобно нещо - тя позволява да превръщаш директно всички записки в дигитални такива. Пишеш с нея на екрана на устройството, избираш съответната функция и всичко написано с ръкопис магично се превръща в печатен текст, който освен това може да бъде и преведен на избран език. А и не цъкаш с пръсти върху мъничката клавиатура (което си е бавен и пълен с грешки процес), ами си пишеш спокойно - умната джаджа ти разпознава почерка и го набира за секунди.

Снимка: Samsung

Galaxy Note10+ ще си го мечтая още два месеца и заради камерата му. Тя е оценена подобаващо от специалистите от DxOMark и снима като за Оскар, дори и да си напълно начинаещ в тая работа с визиите. Има си всичко - от обектив с двойна бленда до ултра широка камера, фокус в реално време и дори оптимизатор на сцени, с който автоматично променяш например перспективата на фона, а си имаш и ToF сензор за дълбочина на кадрите. Да добавя, че снимките стават като картини, защото специалната "Super steady" функция срещу разклащане държи фокуса стабилен.

Снимка: Samsung

Едно от най-омразните неща в моите смарт устройства за мен е батерията. Понякога имам чувството, че тя оживява, за да проявява лошия си характер, точно когато най не трябва. Това отмъстително нещо спира да работи винаги във важни работни моменти, а ти оставаш да кършиш пръсти или да разпъваш кабели и да търсиш ток, та белким реанимираш устройствата си. Е, огромен плюс в полза на Galaxy Note10+ е, че батерията му трае един цял пълен ден. А и дори да падне, пълното ѝ зареждане трае само трийсет минути, благодарение на предлаганото отделно 45W зарядно. При това мобилната памет на Galaxy Note10+ е зашеметяваща - от 256 GB вътрешна памет до плюс 1,5 TB чрез miscroSD карта. Казано на популярен език, това значи, че непрекъснато носиш със себе си цялата си кариера поне от последните няколко години и разполагаш с тази информация без досадно мрънкане откъм батерията, която все заплашва, че ей сега ще припадне.

Снимка: Samsung

Имайте предвид, че умната джаджа е супер интуитивна и се управлява лесно. Освен това е и добре защитена от чужди посегателства, защото има ултразвуков сензор за пръстови отпечатъци, вграден в екрана. Разпознава те чрез пулсации, които установяват 3D грапавините по пръста ти. Абе, умна работа ви казвам!

Да кажа две думи и за дисплея, защото всеки знае до какво води дългото вторачване в екрана на съвременните устройства и как чифтът очила винаги дебне някъде зад ъгъла. Galaxy Note10+ има HDR10+ сертифициран екран, който щади очите, без да се намалява яркостта и контрастът на цветовете. Няма умора и болка, нито нарушаване на съня - почиваш пълноценно, независимо че часове си се взирал в екрана.

Снимка: Samsung

Накрая да обобщя: Всъщност с Galaxy Note10+ мога да нося целия си съвременен технологичен свят в собствения си джоб. Така винаги имам на разположение устройство за комуникация, мега яка камера, умен лаптоп с вярна батерия, тефтер с всичките ми бележки и записки, удобно складирани като дигитални файлове, геймърска джаджа. Затова тазгодишният ми подарък за самата мен ще е именно той. По простата причина, че аз заслужавам най-доброто във всеки момент и по всяко време.

Та, тази година какви подаръци за себе си сте си набелязали?

Снимка: Samsung