Журито на третото издание на Huawei Smartphone Film Festival, което се провежда под надслов #OpenForMoreStories, обяви петимата финалисти, които ще имат изключителния шанс да реализират своята идея за късометражен филм с помощта на Huawei P50 Pro и тяхното менторство. В състава на журито влизат доказани български професионалисти във всички основни аспекти от създаването на един филм, а именно сценаристката Нели Димитрова, режисьорът и продуцент Илиян Джевелеков, актрисата Теодора Духовникова, операторът Калоян Божилов и монтажистката Нина Алтъпармакова. Всеки от тях имаше възможност самостоятелно да разгледа всички подадени трийтмънти, а те бяха изключително разнообразни жанрово и стилистично - вдъхновени от документално кино, готиката, дори и абсурдистичната комедия. След това петимата финалисти бяха излъчени в резултат на обща дискусия на журито, при запазена анонимност на кандидатите, като водещите критерии за избор бяха оригиналност на идеята, развитие на интересен образ, въздействащ сюжет и кинематографичен потенциал.

"В предложените текстове, най-много ме интересуваше потенциала за изграждане на силен и емоционален конфликт. Смятам, че в крайна сметка избрахме точно такива," - споделя сценаристът Нели Димитрова.

Отличените финалисти са Мария Иванова, Мартин Лазаров, Велианна Кашева, Лина Павлова и Петър Христозов. Те ще имат възможност да задават въпроси, да дискутират и разменят идеи с менторите на всички етапи от създаването на един филм, както и да получат навременна обратна връзка по всяко време на продукцията. От 5 май започва усърдна работа по изчистване на сценариите с Нели Димитрова, която ще води специален уъркшоп в Casa Libri за финалистите. Калоян Василев, Илиян Джевелеков и Теодора Духовникова ще дават насоки и съвети по време на снимачния процес, за да могат авторите да реализират пълния кинематографичен потенциал на своите сценарии и да изградят възможно най-въздействащи образи. Нина Алтъпармакова ще поеме менторството в постпродукцията, като асистира финалистите при монтажа на техните филми.

снимка: Huawei

"Избраните пет трийтмънта, по които ще бъдат заснети късометражни филми за третото издание на Huawei Smartphone Film Festival, разказват истории, които имат различен, оригинален почерк и добър кинематографичен потенциал," - сподели и режисьорът Илиян Джевелеков след избора на финалистите.

Какво предстои?

За финалистите - интензивна и вълнуваща работа, за която ще получат временно смартфон HUAWEI P50 Pro, с който да реализират късометражния си филм до 3 юни, както и контакти на всички членове на журито, което до тази дата влиза в ролята на ментор. За всички останали фенове - интересни новини, споделени моменти и коментари, както от страна на журито, така и от участниците в снимачния процес, които всеки може да следи на страницата на фестивала https://huaweifilmfest.atrakcia.bg/ и в събитието във Facebook - https://www.facebook.com/events/1119616501934068/

Победителите ще бъдат обявени и излъчени на специална официална церемония на 15 юни в кино "Люмиер". Всички почитатели на киното и мобилната видеография ще имат свободен достъп до прожекциите, а авторите ще видят работата си за първи път на голям екран пред истинска публика.

Награди

Класираните на второ и трето място участници ще получат устройство HUAWEI P50 Pro, излъчване на филмите им в рамките на церемонията по награждаване, грамоти, комуникация в онлайн каналите ни, книги от издателство "Колибри" и акредитации за осмото издание на Международния кино-литературен фестивал "Синелибри".

Големият победител ще получи устройство HUAWEI P50 Pro, почетна статуетка, грамота, излъчване на филма на церемонията по награждаване, комуникация в онлайн каналите ни, книги от издателство "Колибри" и акредитации за осмото издание на "Синелибри".

Подарък под формата на книги ще получат и всички финалисти, които предадат готов късометражен филм, заснет с Huawei P50 Pro!

За журито:

Нели Димитрова завършва специалност "Драматургия" през 1998 г. в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и веднага започва преподавателска дейност по кино и телевизионна драматургия. Нели работи като сценарист на свободна практика, а най-известните й професионални постижения са игралните филми "Петя на моята Петя" (2022), "Голата истина за група Жигули" (2021), "Възвишение" (2017), адаптация по едноименния роман на Милен Русков и "Love.net" (2011). Главен сценарист е и на ситкома "Домашен арест" (2011-2014), както и съсценарист на сериалите "Хотел България" (2004), "Връзки" (2015-2016) и "Порталът" (2021).

Нели Димитрова е член на управителния съвет на БАФТРС (Българската асоциация на филмовите телевизионни и радио сценаристи).

Илиян Джевелеков е български режисьор, сценарист и продуцент. Учи психология в Софийския университет. Завършва спец. "Кино и телевизионна режисура" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на акад. Людмил Стайков. В периода на следването си работи като режисьор в студентска програма КУ-КУ. През 1993 г. филмът на Илиян Джевелеков "Искам да съм свободен" печели награда за най-добър късометражен филм на Международния филмов фестивал "Златна роза" във Варна. Режисира още филмите "LOVE.NET" (2011), "Куба е музика" (2009) и "Вездесъщият" (2017), който е българското предложение за "Оскар" през 2019 г. Режисьор е на сериала "Порталът".

Теодора Духовникова завършва НАТФИЗ със специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в класа на проф. Снежина Танковска. Тя е актриса в трупата на Народен театър "Иван Вазов", където играе в множество спектакли на някои от най-известните ни режисьори. Духовникова участва и в много филми и сериали. Тя е българският глас на разказвача в късометражния филм на Теодор Ушев "Сляпата Вайша", носителка е на редица награди в киното и театъра, включително Икар, Аскеер и Златна Роза за най-добра женска роля във филма "Вездесъщият".

Нина Алтъпармакова завършва режисура на монтажа в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1995 година. През 2010 г. печели наградата за монтаж на Българската филмова академия за филма "Градът на жените баданте", реж. Стефан Командарев. Режисьор на монтажа е на над 100 игрални и документални филми, много от които са носители на награди като "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" и "Посоки", реж.Стефан Командарев, "Докато Ая спеше", реж. Цветодар Марков, "Омлет" и "Ирина", реж. Надежда Косева, "Лошо момиче", реж. Мариан Вълев, "18 % сиво", реж. Виктор Чучков, "Възвишение" и "Голата истина за група "Жигули" реж. Виктор Божинов. Режисьор на монтажа е на сериалите "Под прикритие" и "Връзки". От 1999 година преподава режисура на монтажа в НАТФИЗ.

Калоян Божилов е български кино- и телевизионен оператор, роден през февруари 1984 г. в София. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2010 г. Печели награда за най-добър оператор на фестивала "Златна Роза" за филма "Отчуждение" през 2014 г., "Златна Роза" за филма "Ага" през 2018 г. и "Златна Арка" на фестивала "East & West International Film Festival" за "Ага" през 2019 г. Участва като представител на международно жури в 40-ото издание на фестивала "Manaki Brothers". Оператор е на филмите "Свещена Светлина", реж. Георги Тенев, "Отчуждение", реж. Милко Лазаров, "Ага" реж. Милко Лазаров, "Рая на Данте", реж. Димитър Радев и на сериалите "Островът на сините птици", реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов, "Пътят на честта" сезон 2, реж. Виктор Божинов, "Лъжите в нас", реж. Петър Вълчанов.

* съдържание на Huawei