Ако постоянно се чувствате изтощени и с понижено настроение, ако се оплаквате от чести болки в гърба и мускулите, проверете нивата на витамин D в организма си. Това, което обичайно наричаме пролетна умора, може да се дължи точно на липсата му. Напълно естествено е след зимата, когато продължително време не сме се излагали на слънце, да проявим симптоми на дефицит на витамин D. И е добре да се погрижим да го усвояваме чрез храната, защото е ключов за нашето здраве.

Слънчевата страна на Витамин D

Исторически витамин D e признат най-вече във връзка с взаимодействието си с калция. Той повишава ефикасното му усвояване и затова е от критично значение за развитието, растежа и поддържането на здрави кости от момента на раждането до старостта. Медицински проучвания в най-различни области обаче показват, че витаминът на слънчевите лъчи има огромна роля в нормалното функциониране на човешкото тяло и буквално извършва чудеса.

Според изданието Medical News Today все повече медицински проучвания показват, че правилната концентрация на витамин D в тялото намалява риска от диабет тип 2, а правилно дозиран прием на витамина от децата, намалява с 88% риска да развият диабет тип 1 до 32-годишна възраст.

Доказано е, че недостигът на слънчевия витамин е свързан с повишена предразположеност към кардиоваскуларни заболявания, повишено налягане на съдовете, аутизъм, болест на Алцхаймер, ревматоиден артрит. Напълно е установен и позитивният ефект на витамина върху имунната система.

Източници на витамин D

Как да си набавяме този жизненоважен витамин през зимните месеци и пролетта, когато слънцето все още не е достатъчно? Най-добре, чрез балансирано и здравословно хранене.

Малко са обаче храните, които съдържат достатъчно количество витамин D, ако той не е допълнително добавен. Това се дължи на факта, че човешкият организъм е създаден така, че да произвежда витамина чрез кожата, а не през устата. И все пак, ето ги най-популярните храни, съдържащи витамин D, които препоръчваме да включите в менюто си: мазни морски риби (сьомга, риба тон, сардина), яйца (жълтък), черен дроб (свински и телешки). Тъй като не всички от тях са подходящи за всекидневна консумация, все повече се налагат млечни продукти, обогатени в витамин D. Така, две чаши мляко на ден (по 250 мл) ни осигуряват дневната необходима доза (5 милиграма), според европейските стандарти.

Нека не забравяме - повече слънце и балансираната храна, богата на витамин D ще ни подготвят да посрещнем лятото здрави и с добър тонус.

OLYMPUS Краве мляко с Витамин D е предпочитаното мляко за всеки, който се грижи за здравето си и здравето на близките си, и държи на здравословното хранене. OLYMPUS, като експерти по полезните и качествени млечни продукти, предлагат реално решение на проблема с недостиг на витамин D, който може да се превърне в ценна и вкусна част от дневното ви меню.