Днес ще ви разкажем за едно от тях - Коломбата (на италиански Colomba), която всъщност е е италианският традиционен Великденски сладкиш. Името на този вид обреден хляб идва от формата му и в буквален превод означава "гълъб", но освен по формата, се различава от козунака по начина на производство. А най-важното за него е, че никога не се консумира в топло състояние или току-що изпечена.
Какво казват италианците за този уникален десерт?
"Ако само веднъж я опитате, завинаги ще запомните вкуса ѝ, хубавата Коломба просто се топи в устата."
Добрата новина е, че вече и в България може да се намери Коломбата - този толкова специален сладкиш.
Ще споделим с вас и тайната за неговата консумация:
Коломбата е най-вкусна за хапване след не по-малко от 24 часа от изпичането ѝ, когато захарността се е размесила, отлежала е и печивото е постигнало максималната си сладост.
Легенди за произхода на традиционния, италиански великденски козунак:
Как се прави и как е стигнал до нашата трапеза? Как да разпознаем истинския италиански традиционен Великденски сладкиш? Това попитахме майсторите от Orsetti - мястото, в което Коломбата е на особена почит.
Като във всяка приказка, и в историята на Коломбата се преплитат легенда за принц и принцеса и историческите факти на умели предприемачи и майстори сладкари. Според една от версиите на тази вкусна история, която се развива в епохата на Лангобардите, сладкиш във форма на гълъб е бил подарен на принц Албоин от жителите на гр. Павия в знак на мир.
Според друга легенда лангобардкста царица Теодолинда искала да нахрани местни монаси с птича гозба по време на постите. За да не обидят владетелката, монасите обяснили, че ще се нагостят едва след като осветят храната и докато се кръстили, птичето ястие като по чудо се превърнало в хляб с форма на гълъб.
През тридесетте години на 20-и век пък рекламният директор на миланската компания Motta, Дино Вилани, с цел да оптимизира производството, измислил нов вид сладкиш - именно "Коломбата", наподобяваща на "панетонето", което от години фирмата успешно произвеждала и продавала за коледната трапеза на жителите на Ломбардия.
През 1944г. собственикът на известната фирма от Милано Vergani възобновил производството и наложил "Коломбата" в цяла Италия, като предпочитан Великденски сладкиш.
Рецептата за приготвяне на истинска Коломба?
"Коломбата" е направена на базата на брашно, масло, яйца, захар, портокалови кори и богата глазура от бадемово брашно. С разпространението му в различните краища на Италия и в чужбина, към рецептата са добавени капки шоколад, кандирани (захаросани) плодове и ванилия. Тайната не е в съставките а по-скоро в направата му, издават още от екипа на Orsetti. В момента има едно място в София, от което се носи наистина божествен аромат на коломба и това е малката работилница на италианската пастичерия, където първите коломби вече са готови.
"Тази година имаме изненада за феновете на Колобмата - ще приготвим със стафиди, с шоколад, с вишни и със смокини, а тестото както винаги ще е пухкаво като облак, даряващо вкус на любов и наслада", издават Георги и Деси, собствениците на Pasticceria Orsetti.
Те споделят, че производството на Коломба е дълъг процес, продължаващ почти две денонощия и включващ три последователни процеса на втасване и размесване.
Първата смес се прави от брашно, вода, мляко и квас - след като бъдат размесени, сместа бива оставена да втасва два часа. Преминава се към второто размесване и към първата смес се добавят допълнително брашно, захар и масло - оставя се да почине и втасва в продължение на един час и половина. Към втората смес се добавя още брашно, масло, стафиди, яйца, захар, сол, шушулка ванилия и портокалови корички и, след като се размеси добре, се остава да втасва в продължение на 16 часа.
Тестото се разпределя на равни количества, а от всяка една част се правят три отделни топки - една голяма, за тялото на гълъба и две по-малки, за крилете. След като се постави във формата за печене се покрива с глазура, направена от бадемово брашно, белтък, кристална захар, пудра захар и какао. Посипва се с филиран бадем или цели ядки, захарни пръчици и пудра захар. Пече се около един час на 180°C. След като бъде изпечен, трябва да остане за 12 часа да "виси", обърнат на обратно, с цел да изстине бавно, да се смесят ароматите и да постигне максимална зрялост и сладост.
"В София може да намерите този превъзходен обреден сладкиш в търговската мрежа, но внимавайте, често в България за Великден продават и "панетоне", което се прави за Коледните празници - изводите оставам на вас. В Pasticceria Orsetti може да намерите и занаятчийски направен козунак - Коломба, по автентична рецепта. Прави се от висококачествени, специално селектирани брашна, квас и стриктно се спазва традиционния метод на три последователни замесвания с последващ процес на втасване", казва Деси.
Решение за хората, които не са умели кулинари и искат да си закупят истинска Коломба за вкъщи онлайн:
Вече седма година Георги и Деси (собствениците на Pasticceria Orsetti) залагат на италианския традиционен козунак - Коломба, и правят Великден по красив и изпълнен с наслада. И понеже наистина обожаваме техните коломби, отново нямаме търпение да опитаме тазгодишните им предложения.
А, забравихме да кажем - можете да поръчате по телефона 02 478 70 70 или по имейл info@orsetti.bg
НАЙ
Джулиана Гани захвърли всички дрехи в Доминикана
Глория взе Симона Загорова и внучето си от болницата
"Започваме отново": Гал Гадот бременна с трето дете
Кралското семейство се моли за принц Филип
Хилария Болдуин роди шесто дете от Алек
Кралското семейство се моли за принц Филип
Хилария Болдуин роди шесто дете от Алек
Джулиана Гани захвърли всички дрехи в Доминикана
"Мързелива, безидейна церемония" прогони зрителите на "Златен Глобус"
"Започваме отново": Гал Гадот бременна с трето дете