Днес ще ви разкажем за едно от тях - Коломбата (на италиански Colomba), която всъщност е е италианският традиционен Великденски сладкиш. Името на този вид обреден хляб идва от формата му и в буквален превод означава "гълъб", но освен по формата, се различава от козунака по начина на производство. А най-важното за него е, че никога не се консумира в топло състояние или току-що изпечена.

Какво казват италианците за този уникален десерт?

"Ако само веднъж я опитате, завинаги ще запомните вкуса ѝ, хубавата Коломба просто се топи в устата."

Добрата новина е, че вече и в България може да се намери Коломбата - този толкова специален сладкиш.

Ще споделим с вас и тайната за неговата консумация:

Коломбата е най-вкусна за хапване след не по-малко от 24 часа от изпичането ѝ, когато захарността се е размесила, отлежала е и печивото е постигнало максималната си сладост.

Легенди за произхода на традиционния, италиански великденски козунак:

Как се прави и как е стигнал до нашата трапеза? Как да разпознаем истинския италиански традиционен Великденски сладкиш? Това попитахме майсторите от Orsetti - мястото, в което Коломбата е на особена почит.

Като във всяка приказка, и в историята на Коломбата се преплитат легенда за принц и принцеса и историческите факти на умели предприемачи и майстори сладкари. Според една от версиите на тази вкусна история, която се развива в епохата на Лангобардите, сладкиш във форма на гълъб е бил подарен на принц Албоин от жителите на гр. Павия в знак на мир.

Според друга легенда лангобардкста царица Теодолинда искала да нахрани местни монаси с птича гозба по време на постите. За да не обидят владетелката, монасите обяснили, че ще се нагостят едва след като осветят храната и докато се кръстили, птичето ястие като по чудо се превърнало в хляб с форма на гълъб.

През тридесетте години на 20-и век пък рекламният директор на миланската компания Motta, Дино Вилани, с цел да оптимизира производството, измислил нов вид сладкиш - именно "Коломбата", наподобяваща на "панетонето", което от години фирмата успешно произвеждала и продавала за коледната трапеза на жителите на Ломбардия.

През 1944г. собственикът на известната фирма от Милано Vergani възобновил производството и наложил "Коломбата" в цяла Италия, като предпочитан Великденски сладкиш.

Рецептата за приготвяне на истинска Коломба?

"Коломбата" е направена на базата на брашно, масло, яйца, захар, портокалови кори и богата глазура от бадемово брашно. С разпространението му в различните краища на Италия и в чужбина, към рецептата са добавени капки шоколад, кандирани (захаросани) плодове и ванилия. Тайната не е в съставките а по-скоро в направата му, издават още от екипа на Orsetti. В момента има едно място в София, от което се носи наистина божествен аромат на коломба и това е малката работилница на италианската пастичерия, където първите коломби вече са готови.

"Тази година имаме изненада за феновете на Колобмата - ще приготвим със стафиди, с шоколад, с вишни и със смокини, а тестото както винаги ще е пухкаво като облак, даряващо вкус на любов и наслада", издават Георги и Деси, собствениците на Pasticceria Orsetti.

Те споделят, че производството на Коломба е дълъг процес, продължаващ почти две денонощия и включващ три последователни процеса на втасване и размесване.

Първата смес се прави от брашно, вода, мляко и квас - след като бъдат размесени, сместа бива оставена да втасва два часа. Преминава се към второто размесване и към първата смес се добавят допълнително брашно, захар и масло - оставя се да почине и втасва в продължение на един час и половина. Към втората смес се добавя още брашно, масло, стафиди, яйца, захар, сол, шушулка ванилия и портокалови корички и, след като се размеси добре, се остава да втасва в продължение на 16 часа.

Тестото се разпределя на равни количества, а от всяка една част се правят три отделни топки - една голяма, за тялото на гълъба и две по-малки, за крилете. След като се постави във формата за печене се покрива с глазура, направена от бадемово брашно, белтък, кристална захар, пудра захар и какао. Посипва се с филиран бадем или цели ядки, захарни пръчици и пудра захар. Пече се около един час на 180°C. След като бъде изпечен, трябва да остане за 12 часа да "виси", обърнат на обратно, с цел да изстине бавно, да се смесят ароматите и да постигне максимална зрялост и сладост.

"В София може да намерите този превъзходен обреден сладкиш в търговската мрежа, но внимавайте, често в България за Великден продават и "панетоне", което се прави за Коледните празници - изводите оставам на вас. В Pasticceria Orsetti може да намерите и занаятчийски направен козунак - Коломба, по автентична рецепта. Прави се от висококачествени, специално селектирани брашна, квас и стриктно се спазва традиционния метод на три последователни замесвания с последващ процес на втасване", казва Деси.

Решение за хората, които не са умели кулинари и искат да си закупят истинска Коломба за вкъщи онлайн:

Вече седма година Георги и Деси (собствениците на Pasticceria Orsetti) залагат на италианския традиционен козунак - Коломба, и правят Великден по красив и изпълнен с наслада. И понеже наистина обожаваме техните коломби, отново нямаме търпение да опитаме тазгодишните им предложения.

А, забравихме да кажем - можете да поръчате по телефона 02 478 70 70 или по имейл info@orsetti.bg