Анелия Димитрова е на 30 години. Въпреки че се притеснява от фотоапарата, снимките показват - тази жена и външно е красива като слънце. А това е най-маловажното. Още по-ослепителна е вътрешната красота на Анелия, защото тя е човек с всички възхитителни качества, които са нужни на една майка, за да изтръгне детето си от лапите на страшната болест рак.

Именно уникалните черти, които всяка жена носи в себе си и които определят същността ѝ много по-категорично от външния вид, са фокус в нова завладяваща кампания на Dove. Инициативата си поставя за цел да срещне 10 българки с някои от най-популярните млади писатели у нас. Те разказват историите на дамите в една различна "Книга за истинската красота", която предстои да излезе от печат съвсем скоро.

За да се срещне с Анелия, до Кюстендил пътува Теа Денолюбова, която е призната в литературните среди за очарователно млад и много силен талант. Теа споделя, че макар да не е изпитвала щастието и отговорността от това да бъде родител, е почувствала истинско вдъхновение от разговора с Анелия. Историята е тежка.

История за двегодишно момиченце с тежката диагноза рак; за една и съща болнична стая с една и съща гледка към една череша в продължение на цяла година; за това как Анелия е трябвало да напусне България сама, без пари за лечение, с умиращото си дете на ръце.

И въпреки всичко, единственото, което витае около тази невероятна жена, е усещането за оптимизъм. Тя не си е позволила да потъне в тъгата си, нито да отправя празни обвинения към съдбата. Вместо това се е борила, направила е възможното и невъзможното, за да може сега да се радва на истинско заслужено щастие със семейството си.

Снимки: DOVE. Използваните снимки са без филтри и photoshop.

"Когато се запознавам с Анелия, не знам как да започна разговора. Притеснявам се и изпитвам изключително чувство на респект, дори и на страхопочитание. Усмивката на Анелия успява да разтопи ледовете в мен.

Тя е красива, модерна, изключително засмяна млада жена. Разказва историята си с малки сълзи в крайчеца на очите, на които обаче не позволява да паднат. Споделя ми, че първият път, в който е осъзнала какво се случва наистина, е бил моментът, когато е трябвало да обръсне косата на Бети. В болницата, която се превръща в тяхно постоянно местожителство за дълги дни и още по-дълги нощи.

Зад тази усмихната скала, загледана към морето, защото на такава ми прилича Анелия, се крият литри сълзи, сигурна съм. Но тя никога не позволява на страха, болката, на ужаса да проличат. Напротив, именно тя е тази, която вдъхва сила на околните. Признава, че болестта на Бети ѝ е подействала като прераждане. След нещо толкова страшно животът започва да прилича на фуния, като че ли всяка следваща случка е следствие на предишната."

Това е откъс от разказа, който Теа Денолюбова посвещава на Анелия. Цялото произведение, заедно с историите на още девет жени, ще бъде публикувано в "Книга за истинската красотата", която ще бъде представена на 18 юни в София. След премиерата книгата ще се разпространява безплатно в книжарниците на "Сиела" в рамките на един месец.

Снимки: DOVE. Използваните снимки са без филтри и photoshop.

Останалите писатели и поети, които ще разказват истории в кампанията на Dove, са Ралица Генчева, Елица Мавродинова, Деси Нико, Ралица Стоянова, Радослав Гизгинджиев и Росен Димитров. Очаквайте репортаж от срещите с други вдъхновяващи участнички в кампанията!