Витамин Д допринася за правилното функциониране на имунна система, при дефицит на витамин D възможността да боледувате по-често се засилва. Ето защо той е главен съюзник на нашата имунна система. Освен това играе важна роля в усвояването на калций и фосфор, минерализацията на костите, ставите и зъбите и мускулната функция. Ново проучване днес предполага, че добавянето на витамин D3 може да облекчи симптомите при хора с депресия. Витамин D-3 участва в синтеза на серотонин (хормон на щастието). Следователно дефицитът може да има връзка с настроението и по-специално с депресията.

Основната функция на Витамин Д е да подпомага фиксирането на калция в костите и допринася за добрата минерализация на скелета, ставите и зъбите. Витамин D3 позволява доброто усвояване на калция и повишава концентрацията на фосфор в кръвта. Без него калцият, дори когато се консумира в големи количества, не може да се фиксира върху костите. Нервната трансмисия и мускулната контракция също зависят от калция и следователно от витамин D.

Витамин D-3 се синтезира директно в кожата чрез излагане на слънчеви UVB лъчи от производни на холестерола, естествено присъстващи в тялото. Но този източник е много променлив в зависимост от регионите на света, които са повече или по-малко слънчеви. През зимата запасите от витамин D3 в тялото намаляват от липсата на слънчева светлина. Ето защо е нужно да си го набавяме с хранителни добавки. Препоръчителната форма е спрей витамин D3. За щастие дефицита може да се запълни и с храните, като: мазната риба, яйцата, месото, гъбите и обогатените млечни продукти. Все повече хора имат дефицит на витамин Д, особено в нашите географски ширини и особено при възрастните хора - способността за усвояване и синтезиране на витамин D намалява с възрастта.

Дефицит на витамин D3 обикновено е безсимптомен, или по скоро симптомите не се свързват с неговата липса, но те включват прояви в умора, мускулна слабост, лошо настроение, крампи, слаба имунна система...

Под каква форма трябва да се приема витамин D3?

Витамин D се предлага в различни форми (спрей, капки, дражета, капсули и др.). Vitamin D3 спрей осигурява оптимална абсорбция. Vitamin D3+K2 е най-търсен, защо? Витамин D3 и витамин К2 работят синергично така се гарантира, че калцият в организма, се към костите за подобряване на тяхната плътността. Като се предотвратява натрупването по артериите и като камъни в бъбреците. Когато приемате витамин D3 и К2 спрей се абсорбира директно в кръвообращението чрез вътрешната част на бузата, като се заобикаля храносмилателната система. Много често действието и ефективността на витамините могат да бъдат намалени от храносмилателни проблеми.


Рекламна публикация.