Всеки сексуален контакт и всяка смяна на партньор носят риск от заразяване с човешки папилома вирус. Поне половината от жените се заразяват с човешки папилома вирус и всяка една от тях може да развие рак на шийката на матката. Последствията от заразяването и инфектирането с HPV могат да бъдат: изчистване на вируса или хронична инфекция с образуване на брадавици (папиломи), лезии (ранички) или рак, което е многофакторен процес.

Според Европейския център за контрол на заболяванията към 2019 г. тридесет и една държави от Европейския съюз и Европейската икономическа общност са въвели национални програми за ваксинация срещу рак на шийката на матката. В десет от тях ваксината се прилага и при момчета. Както при всяка ваксина, най-доброто време за поставяне и на тази срещу човешкия папилома вирус, е преди срещата на организма с причинителя, в период, в който най-лесно и бързо би се изградил имунитет, т.е. между 9 и 13 годишна възраст. Освен ваксинация се препоръчва редовен скрининг за рак на шийката на матката, за да се сведе вероятността от развитие на рак до минимум. Някои държави са въвели и т.нар. догонващи ваксинации за тези, които са пропуснали да се имунизират в рамките на първичната програма.

Всяка година в страните от Европейския съюз и Европейската икономическа общност, включително и в България, се диагностицират по 10 на всеки 100 000 жени с рак на шийката на матката, а 3 на 100 000 умират от това заболяване.

Ракът на шийката на матката е възможно да бъде сведен до минимум и дори елиминиран, но за това е необходимо да се въведат образователни програми за децата и техните родители, програми, които да осигурят улеснен достъп до ваксиниране и скрининг. И тъй като вирусът се предава от човек на човек една национална имунизационна програма следва да е универсална, т.е. да обхваща всички подрастващи до 13 г, независимо от пола.

 

* материалът е предоставен от MSD