Сядали ли сте наскоро на пейка в парка на който и да е по-голям град в страната? Ако да, то може би сте обръщали внимание на следния странен феномен: гълъби има, но врабчетата се броят на пръсти, а на места изобщо липсват.

За съжаление градовете в България все повече се нареждат до развитите европейски метрополии по този нерадостен показател - намаляване на популацията на малките сиво-кафяви птичета.

Испанско врабче

Фотограф: Г. Герджиков // Прес съобщение Сердика Център

Оказва се, че дребните градски обитатели, които бяхме свикнали да приемаме за вечни и които до неотдавна бяха най-многобройните пернати в страната, са намалели с 30% за последните 10 години.

"Врабчетата намаляват и това е факт", коментира Мариана Вълчева от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). А причината за това, според специалистите, е замърсяването на средата, в която живеем, особено в градовете.

Презастрояването, мръсният въздух, увеличаването на шума, прекалено многото автомобили, липсата на зелени площи, отсичането на все повече дървета - малките симпатични птички не понасят този начин на живот, който за нас се е превърнал в ежедневие.

В Лондон например за последните 25 години врабчетата практически са изчезнали, а това съвпада с масовото увеличение на дизеловите автомобили в градовете, което започва в началото на 80-те години. Резултатът е, че британската столица влиза в новия век практически без птичето, което още Шекспир е възпявал.

Полско врабче

Фотограф: Г. Герджиков // Прес съобщение Сердика Център

Париж, градът на Едит Пиаф ("пиаф" значи врабче на френски диалект), също отчете липсата на малките птичета. Засега те нямат намерение да се върнат, защото в града липсват насекоми, зрънца, семенца, че дори и трошички хляб, които са основната им храна.

Но не са само врабчетата, които изчезват. От БДЗП са категорични, че популацията и на други птици в градовете намалява. А експертните проучвания сочат, че негативните фактори, които влияят върху състоянието на популацията на врабчетата, са предпоставка за влошаване и на качеството на живота на хората.

Кампанията "Ние броим врабчетата" (https://www.vrabcheta.bg/ ) на БДЗП има за цел да направи мониторинг на броя врабчета, засечен в България, като за целта набира доброволци. В резултат на мониторинга ще бъдат установени тенденциите за намаляването на птичките и след това ще бъдат предприети необходимите мерки за опазването както на врабчетата, така и на другите видове птици в градовете.

Сердика Център също се включва активно в кампанията, като организира образователна кампания заедно с БДЗП. От търговския център призовават всички желаещи да разберат какво се случва с врабчетата, да се съберат на 12 май от 12 часа на Голямата ротонда на ниво -1. Освен да научат полезни неща, децата ще могат и заедно със своите родители да изработят и изрисуват хранилки за птици. След това те ще могат да ги разположат, където пожелаят из града и да привличат врабчетата със семенца и зрънца.

Сердика Център подпомага кампанията и предоставяйки място за специална инсталация, посветена на кампанията срещу изчезването на птиците от градовете

Източник: Сердика Център

Представителите на БДЗП ще запознават всички посетители с любопитни подробности за света на птиците, а специални награди ще бъдат раздадени на малки и големи. Работилниците за хранилки ще се проведат в уикендите 11-12 и 18-19 май.

Сердика Център изгради внушителна 20 метрова инсталация, посветена на птиците. Мащабната инсталация впечатлява всички гости на търговския център и изобразява 500 птици в полет. За създаването на внушителното произведение са ангажирани професионални архитекти.

Лицата на Сердика Център - популярните блогъри Cvetybaby и Валери Йорданова, предизвикват всички да последват профила на Serdika Center в Instagram.

A всеки, който се снима пред инсталацията до 26 май, ще има възможността да спечели почивка за двама на остров Крит за 4 дни през месец юли с включени хотел и самолетни билети. Наградата е предоставена от Usit Colours.